Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici bez kave i besplatnih novina

Kajin: 'Žele nam zabraniti da čitamo i informiramo se'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog štednje je u Saboru došao kraj besplatnim kavama, sokovima i ostalim pićima, ali i novinama koje su saborski zastupnici u svojim uredima dosada smjeli neograničeno koristiti na račun Sabora, točnije proračuna i poreznih obveznika.

Tajništvo Sabora uputilo je svim zastupničkim klubovima naputak po kojem u urede, besplatno, smiju naručivati tek flaširanu vodu. Ostale napitke, ako im budu posluženi, moraju platiti. Zastupnički klubovi dosada su primali i sve dnevne i tjedne novina u klubove i to besplatno. I tomu je došao kraj. Saborski klubovi sada se moraju odlučiti za dvoje dnevnih i jedne tjedne novine koje žele dobivati bez plaćanja. Zadnjim rebalansom saborska reprezentacija smanjena je za 50 tisuća kuna. U proračunu im je za te troškove do kraja godine na raspolaganju ostalo još 489 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 financijska osobnost Štediša, rasipnik ili kockar: Otkrijte koji ste od ovih 7 tipova i što to znači Gorivo kod susjeda jeftinije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Cijene benzina Usporedili smo cijene goriva u Hrvatskoj s onima u inozemstvu: Evo gdje se u susjedstvu isplati točiti gorivo

'Žele nas spriječiti da raspravljamo'

'Uvijek sam plaćam sve što naručim!', kazao je SDP-ov zastupnik Ljubo Jurčić i štednja na kavama i piću na račun državnog proračuna njemu nije sporna. Isto smatra i HDZ-ov Goran Marić. Ovakav potez saborskog tajništva smatra dobrom porukom za sve, 'treba štednjom na malim stvarima pokazati kako se to radi kada su velike stvari u pitanju, pojašnjava'.

IDS-ov Damir Kajin štednju na piću odobrava, ali ukidanje besplatnih novina ga ljuti. 'Žele nam zabraniti da čitamo, da se informiramo, pa da komentiramo i raspravljamo', poručuje Kajin. Mjesečno kaže na novine potroši tisuću kuna. Na konstataciju kako novine postoje na internetu i da je to besplatno Kajin odgovara kako nije to to, on želi novine osjetiti pod prstima.

Novinari su u Saboru Šeksa upitali kako gleda na odluku da se kao nova mjera štednje uvodi ona da saborski zastupnici i službenici od 1. kolovoza 'samostalno snose trošak svakog konzumiranja pića', da se na sjednicama radnih i drugih tijela u Saboru poslužuje samo voda, te da se 'sreže' broj tiskovina koje primaju zastupnički klubovi.

'Novinarima uvijek gratis'

'Ništa neuobičajeno da se svi na neki način odričemo nečega i da štedimo. Za mene bi najveći iskorak bio taj da se političke stranke trebaju odreći jednoga dijela svojih primanja koja imaju prema sadašnjem zakonu, da se odreknu jednog postotka koji primaju iz proračuna', odgovorio je Šeks. Šeks ne zna koliko Sabor na temelju spomenutih mjera planira uštedjeti na godišnjoj razini, te tvrdi da će se mjere štednje odnositi na sve zastupnike, pa tako i na predsjednika i potpredsjednike Sabora.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks štednju smatra normalnom no upozorava ne treba ići u krajnosti. Pred službenim gostima i izaslanstvima sigurno neće kavu i sok plaćati iz vlastitog džepa. Na upit novinara što ako mu oni (novinari) budu gosti, Šeks je odgovorio: 'Vi novinari ste najdraža bića na svijetu, vama se uvijek može i mora gratis dati'.

Stranke pozmašne iznose dobivaju iz proračuna

U prilog pričama o rastrošnom državnom aparatu i zapravo kozmetičkim štednjama govori i činjenica da je primjerice ministarstvo vanjskih poslova u prvih pola godine potrošilo 9 milijuna kuna više od planiranog na stavku zakupnine i najamnine.

Vladu i vladajuće u posljednje vrijeme sve češće se proziva da štede na račun građana te da nisu počeli od sebe. HDZ kao najveća stranka u Hrvatskoj koja iz državnog proračuna crpi godišnje oko 26 milijuna kuna danas će se odreći 10 % te naknade. Dakle spremni su kažu proračunu vratiti 2,5 milijuna kuna.

>> I SDP se odriče dijela novca, ali donacijom za Vukovar

Uputiti će poziv i drugim strankama da na taj način pokažu želju za stvarnom štednjom. No teško da će to prihvatiti ostale stranke jer osim HDZ-a svi su u lošoj financijskoj situaciji. HNS primjerice otplaćuje niz kredita koje su podizali zbog kampaje. Slično je i u SDP-u koji nakon HDZ-a iz proračuna godišnje prima najviše novca.

Koliko stranke dobiju novca iz proračuna:

HDZ - 26 milijuna kuna
SDP - 22,4 milijuna kuna
HNS - 2,8 milijuna kuna
SDSS, IDS, HDSSB - 1,2 milijuna kuna
HSLS - 774 tisuće kuna
SDAH, HSU, HSP i manjski zastupnici - 387 tisuća kuna

Smatrate li da je 10 posto koliko se odriče HDZ dovoljno?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene