Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Začarani krug

Zašto se zlostavljane žene vraćaju nasilnim muževima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I baš kada se mislilo da je planetarno poznata pjevačica Rihanna na vrhuncu slave i da ima sve što poželi, doznalo se da je partner bezobzirno tuče. Slučaj je završio na sudu i na naslovnicama, a još je jače odjeknula vijest da se Rihanna ubrzo pomirila sa svojim nasilnikom. Budući da ovo zvuči kao priča koju smo već puno puta čuli, moramo se upitati - zašto im se vraćaju? Zašto neke žene tako lako opraštaju zlostavljanje?

Jelena je tjedan dana bila u braku kada ju je suprug prvi put pretukao. Činio je to punih 9 godina. 'Batine su bile šakama, raznim predmetima, kablovima, lancima, bilo je svega, stvarno svega, čupanje noktiju, drobljenje noktiju i tako. Uvijek je našao neku sitnicu, povod za batine mu je bilo svašta. Recimo pločice, koje se sjaje zato što su glancane i očišćene. On kaže: gle, pločice ti se sjaje zato sto su masne! I, to je razlog za batine', objašnjava Jelena.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred Informera INTERVJU SA SILOVATELJEM VIDEO ''Vama je žena majka, vama je žena kći'': Govor djevojke s prosvjeda od kojeg boli svaka kost Ilustracija PATRIJARHAT I FEMICID Nasilje nad ženama: ''Hrvatsko društvo i dalje pokušava naći opravdanje za nasilnike, a svu krivnju svaliti na žrtvu''

Prvi put ga je napustila nakon 3 godine, ali mu se brzo i vratila. U 16 godina rada sestra Suzana naslušala se teških i tužnih sudbina. Ravnateljica je Caritasova Doma za zlostavljene žene i djecu, doma u koji je od teških ruku svojih supruga pobjeglo gotovo 350 žena iz cijele Hrvatske. 'Pokušala sam radi djeteta, pa on mene ipak voli, jednostavno žao mi ga je bilo da bude sam, eto, to su najčešći odgovori', kaže Suzana za Provjereno.

'To su razdoblja koja ženi pružaju neku lažnu nadu da će se stanje u obitelji promijeniti, da će se nasilnik promijeniti, da će sve biti dobro', dodaje psihologinja Laura Pavičić koja radi u istom domu. Žene, kaže Laura, s brutalno nasilnim muževima ostaju iz više razloga – zbog prijetnji djeci i njezinoj obitelji. Ali i zbog straha od novog početka. Većinom je riječ o mnogo težim razlozima, situacijama kada je žrtva zapravo ovisna o zlostavljaču, uglavnom zbog svoje teške prošlosti.

Životinjski tretman koje žene dobiju od nasilnika s kojima dijele krevet začarani je krug. Nasilnik mora udarati, žena želi trpjeti, nekad ode, ali se i vrati. Važno je znati da se čarolija može poništiti i da žena može i mora otići.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene