Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza novog imenovanja

Zašto je Plenković tako brzo donio odluku o Anušiću? Ovog vikenda slijedi važan događaj, zbog toga će se procedura ubrzati

Aktualno Galerija Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Ivan Anušić, župan Ivan Anušić, župan Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Anušić, župan Galerija 1/5 >>
Ivan Anušić, dosadašnji župan osječko-baranjski, zamijenit će Marija Banožića na čelu Ministarstva obrane. Jedan od najvećih kritičara Andreja Plenkovića obnašat će i funkciju potpredsjednika Vlade.

Nakon što je Mario Banožić razriješen dužnosti ministra obrane, na njegovo će mjesto doći osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Premijerov je izbor u Dnevniku Nove TV komentirao reporter Hrvoje Krešić.

"U okvirima onoga što je moguće u HDZ-u, s obzirom na njihov kadrovski bazen, on je apsolutno najbolje moguće rješenje. Ima iskustvo Domovinskog rata, ima upravljačko iskustvo, cijenjen je među braniteljskom populacijom, zna razgovarati i slušati sugovornika", rekao je.

"Zadovoljit će Slavoniju u smislu onoga što treba dati slavonskom HDZ-u. Neću reći da je on jedino, ali je apsolutno najbolje moguće rješenje", dodao je.

Pročitajte i ovo Ivica Vlakić Određen mu je pritvor Uhićen bivši zadarski dogradonačelnik: U obiteljskoj kući bratu zadao više uboda nožem

Osvrnuo se na i imenovanje Anušića potpredsjednikom Vlade.

"On ima svoju političku bazu i svoju političku bazu koja nije zanemariva i nije mala. Već se neko vrijeme očekuje da napravi nekakav iskorak na nacionalnu scenu, što se sada i događa. Ovime mu se želi priznati politički kapital koji donosi u Vladu jer nije on baš bilo tko", smatra Krešić.

Reporter je istaknuo da je Anušić dobar izbor i zbog toga što iza sebe nema nikakvih afera.

"Već je neko vrijeme župan i prošao je nekoliko različitih kampanja. Da mu je netko mogao nekakav prljavi veš izvući, on bi već sigurno bio izvučen. On ne uživa velik ugled samo u braniteljskoj populaciji nego i među oporbom i suparnicima", rekao je.

"Vremena je malo, slijedi izborna godina, ali ima vremena da na neki način zasja. Iako, za vođenje Ministarstva obrane možda nije toliko važno biti hrabar ratnik, nego dobar birokrat. Vidjet ćemo ima li kapaciteta za to", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Anušić Njegova poruka Oglasio se Ivan Anušić: Prvi put nakon što je predložen za ministra

Krešić je otkrio i što misli o tome kakav će biti Anušićev odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

"Vjerujem da će biti bolji nego što je bio s Marijem Banožićem. Nije baš teško shvatiti kako Milanović gleda na te događaje. Dosad nije bilo nekakvih negativnih vibracija između njih i vjerujem da će njihova suradnja biti bitno bolja nego što je bila do sada", zaključio je.

Zašto je Plenković tako brzo donio odluku?

Reporterka Barbara Štrbac javila se u Dnevnik uživo iz Bjelovara, gdje se obilježava godišnjica osnutka tamošnjeg HDZ-a, te je objasnila zašto je premijer odluku o Anušiću donio tako brzo.

"Rekla bih da zapravo nije imao drugog izbora. Ovaj trenutak nije dobar – jer znamo što se događa u svijetu – da ijedna zemlja ostane bez ministra obrane. Vode se dva teška rata, na Bliskom istoku i u Ukrajini, i mislim da je funkcija ministra obrane važnija nego ikada", napomenula je.

"Osim toga, ovog nam vikenda slijedi važna obljetnica u kojoj veliku ulogu igra i Ministarstvo obrane. Procedura će se ubrzati, pa bi Anušić već u četvrtak mogao postati ministar, što znači da će u Vukovaru biti njegovo prvo veliko pojavljivanje", objasnila je Štrbac.

Imovinska kartica budućeg ministra

Prema podacima iz imovinske kartice koju je predao kao župan, službeno zvanje Ivana Anušića je viši sportski trener sportske rekreacije.

Što se privatnog života tiče, Anušić je oženjen, otac je četvero djece. Mjesečna plaća iznosila mu je 2651 eura neto, a njegove supruge 826 eura i nemaju drugih prihoda. Obitelj Anušić ima i kredit od 2015. godine. Glasi na ime supruge i iznosi 39.816 eura.

  Pročitajte i ovo Privođenje osobe osumnjičene za ubojstvo u naselju Prečko - 2 Sukob zbog droge Objavljeni detalji ubojstva u Zagrebu: Muškarac izboden zbog 15 eura

Supruga je vlasnica i kuće s bazenom u Antunovcu od gotovo 300 četvornih metara, vrijedne oko 86.000 eura. Slično je i s ostalim nekretninama. Supruga je s trećim osoba suvlasnik ukupno triju oranica, dviju livada i jednog vinograda ukupne vrijednosti oko 66.000 eura. Vlasnik je i osobnog automobila, BMW-a iz 1987. godine, vrijednog 15.926 eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene