Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Mreža

Zašto bivši savjetnik još uvijek nije ispitan? "Morat će se vratiti u Hrvatsku, inače će USKOK poduzeti određene mjere"

Pravosuđe afera - 1
Pravosuđe afera - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Afera Mreža već četvrti dan trese javnost. Ima li u cijelom slučaju korupcije, treba rasvijetiliti USKOK. Ako se pita pravne stručnjake, to bi trebalo napraviti po žurnom postupku.

Pred USKOK-om je zadatak - utvrditi ima li koruptivnog djela i moguće zlouporabe položaja.

Neki od uključenih u priču poput novinara Marina Vlahovića su ispitani, bivši savjetnik Jurica Lovrinčević, zasad, iz Belgije se javljao putem društvenih mreža.

"Svakako bi trebao biti ispitan premda je neko taktičko pravilo da se uvijek glavni osumnjičenik zadnji ispituje. Tada istražitelji USKOK-a dođu do više informacija i onda to ispitivanje može biti kvalitetnije", rekao je odvjetnik Anto Nobilo.

Problem je i kad je osoba u drugoj državi: "Morat će čekati da dođe odnosno ili će doći ili će USKOK shvatiti da on ne želi doći, onda će u skladu s tim poduzimati određene mjere."

U USKOK-u šute zbog tajnosti postupka.

"Pazite sada su izvidi, izvidi su neformalni i tajni on bi mogao biti formalni osumnjičenik kad se otvori istraga", rekao je Nobilo.

Pročitajte i ovo Brod kompanije Maersk Nakon napada Ozbiljni problemi na pomolu? Moglo bi doći do velikih poremećaja: "Nećemo ploviti Crvenim morem"

Prati li sve i Ured europskog javnog tužitelja, pitanje je na koje su iz tog Ureda odgovorili da ako ima štete za EU proračun o tome će ih obavijestiti USKOK koji vodi slučaj.

Posla u rekonstrukciji priče može biti i za policiju.

"U smislu analize telefonske komunikacije, e-mail korespondencije, razmjene dokumentacije, prikupljanje videosnimki, zatvorenih video sustava kojima se potvrđuju neki sastanci", rekao je Josip Pavliček, kriminalist.

"Prirodno je da USKOK traži što im treba, a oni su im dužni po zakonu dostaviti", kaže Nobilo.

"Tragom novca, treba poći tragom novca... ako postoji taj trag..", rekao je Vlado Brkanić, porezni stručnjak.

Sporni su i navodi o podjeli plijena od dijela novca za oglašavanje.

"Najjednostavniji način pretpostavimo da ako je u tome sudjelovao, zaračunao posredničku proviziju putem svoje privatne firme ili obrta pa je onda on ostvario određeni prihod i na to valjda platio porez", kaže Brkanić.

Iz Porezne uprave odgovaraju da su njihovi postupci tajni, ali i da stalno provode postupke na temelju i procjeni rizičnosti poreznih obveznika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene