Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Luku Omana, predsjednika udruge Prijatelja životinja koji se na 24 sata zatvorio u kavez prosvjedujući protiv načina postupanja s kokošima i jajima za vrijeme uskršnjih blagdana, jedan je razljućeni građanin počeo gađati sirovim kokošjim jajima.


Incident se dogodio na sinoć oko 23 sata na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Aktivisti udruge odmah su pozvali policiju koja je izgrednika privela zbog remećenja javnog reda i mira, a Luka Oman i njegovi aktivisti nisu se dali smesti.

Vezani članci Uzlet proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja - 7 Ova slavonska dvorišta nisu više prazna: Njihovu robu danas traže u luksuznim hotelima i trgovačkim lancima Slika nije dostupna Zbog prava životinja umotali se u crne vreće

Podsjetimo, kako bi iznijeli stravičnu istinu o uzgoju i postupanju prema kokošima te ubijanju pilića, 5. travnja u 12 sati na Trgu bana Jelačića, predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman zatvorio se u kavez na 24 sata iz kojeg će izaći 6. travnja u 12 sati. 

Ovom akcijom želi se potaknuti građane da razmisle o kokošima koje čitav svoj život provedu u kavezu na prostoru veličine A4 papira i pozvati ih da se odreknu jedenja mesa i jaja. 

Milijuni kokoši nesilica zatvorenih u male skučene kaveze drže se isključivo za proizvodnju jaja u kojima tijekom života ne mogu ni jednom raširiti krila. Mladim pticama režu se kljunovi užarenim željezom, jer u uvjetima u kojima žive dolazi do strahovitih frustracija u kojima jedne druge napadaju. Muški pilići završavaju na otpadu, ugušeni plinom ili najčešće živi zgnječeni.

Na informativnom štandu, koji je postavljen uz kavez, prikazuju se video snimke uzgoja kokoši te dijele informativni letci.