Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uručila je danas Ugovore o financijskoj potpori radu pet savjetovališta i skloništa za žene i njihovu djecu žrtve nasilja u obitelji za 2010. godinu.


Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sufinancira rad ukupno 10 savjetovališta za žene i njihovu djecu žrtve nasilja u obitelji, a ukupna sredstva koja su ove godine osigurana za njihov rad iznose oko 2,5 milijuna kuna. Ugovore o financijskoj potpori dobili su danas Centar za žene Adela, udruge B.a.b.e, Mir iz Splita, Uzor iz Rijeke, te Iris iz Bjelovara.

Vezani članci Poskupljenje energenata, ilustracija Kako dobiti novac od države: Detalji isplate energetskog dodatka za umirovljenike i vaučera za režije Rusi u Istri zahtijevaju prekid rata u Ukrajini - 2 Rusi u Istri traže prekid rata: "Mirno nebo za svu djecu - Ukrajino, uz tebe je ruski narod"

I u vrijeme kada smo svi zaokupljeni programom gospodarskog oporavka, dodatnim uštedama i rezanjima, zaštita žena i njihove djece žrtve obiteljskog nasilja nije zapostavljena i zaboravljena, poručila je premijerka Kosor. Po njezinim riječima, trebalo bi senzibilizirati muškarce da progovore o toj temi. Nasilje generira nasilje, pa djeca i mladi iz obitelji gdje se nasilje tolerira kao dio obiteljskog života postaju također nasilnici, rekla je Kosor.

Osvrnuvši se na predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo, Kosor je upozorila kako istraživanja pokazuju da su to teški trenuci za žene. U vrijeme proteklih prvenstava bilo je i slučajeva gdje su one izbacivane kroz prozor ili balkon, podsjetila je. Također je dodala kako je primjer poticanja na nasilje i reklama za jedno nogometno prvenstvo koja se prikazivala, a koja pokazuje ženu s flasterom na ustima vezanu u kupaonici. Zaželjevši novim savjetovalištima i skloništima za žene i djecu uspješan rad, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić podsjetio je kako je premijerka Kosor još 2008. godine pokrenula projekt potpora, potpisom prvih pet ugovora s udrugama koje su provodile taj program. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju