Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Duplo u odnosu na prije''

Voljela bi krpom prebrisati i Vladinu odluku: "To je stvarno nemoguće izdržati''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da bi napunila državnu, Vlada je od prvog siječnja značajno ispraznila blagajnu ugostitelja u Hrvatskoj.

Dio ugostitelja zato već neko vrijeme bezuspješno traži sastanke s ministrima financija i turizma.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Ilustracija Španjolska odgađa naplatu PDV-a Sprema se štrajk makarona: ''Prije ste mogli dobiti dva paketa tjestenine za jedan euro, a sada...''

Povećanjem PDV-a s 13 na 25 posto njihova zarada u prva tri mjeseca ove godine manja je za 140 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani.

Dragica bi voljela kada bi krpom mogla prebrisati i Vladinu odluku kojom se od 1. sječnja gotovo udvostručio PDV u ugostiteljstvu.

"To je stvarno nemoguće izdržavati jer su troškovi veliki. To je znači duplo u odnosu na prije - prije je bilo 13 %, sad je 25 %. Znači zarada je duplo manja, troškovi su otišli gore, a cijene smo dizali možda kunu kavu i još neke artikle", kaže ova vlasnica lokala u Zadru.

Isto je napravila većina ugostitelja u Hrvatskoj, jer im se dobit značajno smanjila. Prema podacima Porezne uprave, u prva tri mjeseca ove godine ugostitelji su zaradili 140 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani.

"Podizanje cijena je katastrofalna politika koju mi ne želimo provoditi, ali ako netko mora - mora", kaže Vedran Jakominić iz koordinacije ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Analiza ugostitelja Primorsko-goranske županije pokazala je da je njihovim lokalima zbog povećanja cijena pao promet za 10-ak posto. Vladi zamjeraju što prije izmjene poreza nije napravila analizu procjene učinka, što je, ističu - zakonska obveza. Zbog svega su tražili sastanke s resornim ministrima.

"Pokušali smo doći do ministra Cappellija - neuspješno. Do ministra Marića - više neuspješno nego uspješno. Naš izračun je da će efekt biti puno manji nego što su se oni nadali, da će bit oko 800 milijuna kuna na godišnjoj razini što je lijepo za državni proračun, ali ako je cijena da se urušava cijeli sektor - to nije dobro", smatra Jakominić.

Iz Marićevog i Cappellijevog ministarstva danas bez odgovora na pitanje zašto nisu i hoće li se u budućnosti sastati s ugostiteljima. A s PDV-om od 25 posto Hrvatska s Danskom dijeli sam europski vrh po poreznim obvezama za ugostitelje.

"Ne samo PDV, nego sva ostala davanja treba svesti na odnos kakav je to u drugim zemljama koje su nama konkurencija na tržištu", kaže Ivan Bogović, predsjednik udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK.

Usporedbe radi, u nama turistički konkurentnim zemljama Italiji i Španjolskoj, PDV za ugostitelje iznosi 10 posto.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene