Objavljena je snimka obuke hrvatskih pilota na helikopterima Kiowa koja predstavlja presjek njihovog godinu dana dugog uvježbavanja. U dijelovima snimke vidi se i kako čahure lete po kabini, no u MORH-u i HRZ-u ne vide tu neki problem.

Galerija


MORH-u i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nije sporna danas objavljena snimka obuke pilota na helikopterima Kiowa.

Vezani članci Slika nije dostupna Ovako je izgledala jedna od najvećih vojnih vježbi na slunjskom poligonu Slika nije dostupna Kazahstan: U padu vojnog helikoptera poginula posada

Snimka na kojoj se vidi gađanje i raketiranje ciljeva iz zraka danju, ali i noću - presjek je njihovog uvježbavanja u više od godinu dana. Iako na pojedinim dijelovima čahure koje ispaljuju lete po kabini i mogu oštetiti ne samo instrumente u kabini helikoptera, zapovjedniku ratnog zrakoplovstva ništa nije sporno.

Tvrdi da su svi uvjeti strogo kontrolirani, pa i oni sigurnosni, a ponašanje vojnih pilota ne smatra problematičnim.

"Radi se o vojnom helikopteru, vojnim pilotima koji imaju svu potrebnu zaštitnu opremu, a kamera koja je snimala te čahure je upravo namjerno stavljena u tu poziciju gdje se ne nalazi ništa od opreme, niti bilo koji dio tijela. Pilot je na desnom sjedištu, naravno da ima kacigu i spušteni vizir, opremu, rukavice i prsluk,  
snimljen je upravo da se pokaže kako to izgleda u kokpitu i to je rađeno s američkim instruktorima. Mislim da je motivirajuć upravo za mlađe naraštaje koji vole takve sadržaje", kaže brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr