Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Festival bespravne gradnje

Prekipjelo im zbog devastacije: "Moćnici mogu što žele. Predsjednik kaže da nije kažnjavan? Pa nije jer ga niste kaznili"

Aktualno Galerija Bruna Fistanić, organizatorica prosvjeda protiv bespravne gradnje Bruna Fistanić, organizatorica prosvjeda protiv bespravne gradnje Foto: DNEVNIK.hr Festival bespravne gradnje - 2 Festival bespravne gradnje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Festival bespravne gradnje - 1 Festival bespravne gradnje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilegalna gradnja u Vruji - 4 Ilegalna gradnja u Vruji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ilegalna gradnja u Vruji - 1 Galerija 1/8 >>
Vrije u uvali Vruja! Zbog višegodišnje gradnje bez građevinske dozvole, mještani nekoliko Općina oko Omiša i Makarske okupili su se kako bi iskazali neodobravanje devastacijom obale.

''Očekujemo da se vrati prirodi, za početak da se na put koji je izrovan, posade oleandri, masline, ružmarin... Da se uklone izgrađeni objekti i da se konačno nešto napravi, da reagiraju oni koji su dužni reagirati po zakonu u ovakvim slučajevima'', ističe suorganizatorica festivala Bruna Fistanić koja se u toj uvali vjenčala.

Primjerice, kada bi htjela slaviti godišnjicu braka, to ne može. ''Ne možemo, jer je mučno. Svako kupanje je bunt. Znamo ako dođemo tu, da ćemo biti otjerani i da će biti pozvana policija. Emotivno mi je, jako stresno, ljuta sam, bijesna!'', kazala je Fistanić za Dnevnik Nove TV u razgovoru s reporterkom Sanjom Jurisić.

Komentirala je i Milanovićevu podršku Latkoviću. ''To nije ništa novo. Jedni podupiru druge u državi. Moćnici koji imaju veze i poznanstva, mogu raditi što žele, a mi mali ne možemo. Strašno je da to predsjednik podupire. Nije kažnjavan? Pa nije, jer ga niste kaznili!'', istaknula je Fistanić te dodala da je to katastrofa.

Milanović im je poručio da su paraziti, a Fistanić njemu: ''Ne želim se uopće spuštati na taj nivo. Bilo bi mu bolje da šuti! Što god kaže, kaže protiv sebe. Otkriva koliko je sve skupa nakaradno i bez veze'', nezadovoljna je Fistanić cijelom situacijom.

Mehanizacija gazi prirodu

Nekoliko stotina kupača u uvali Vruja. Baš kao i nekad, uživaju u prirodnoj ljepoti. ''Kad sam vidjela odzgora dobro da me infarkt nije udario, jer nisam vidjela da je toliko raskopano i uništeno. Ja sam kao dijete ovdje dolazila'', prisjeća se Marija Kolombo.

Do 2008. u uvalu kraj Omiša moglo se brodom, sve dok teška mehanizacija nije pregazila prirodu. Ali ne i ljudski duh. ''Sutra će opet doći inspekcija, on će nastavit radit. Nije problem inspekcija, problem su oni iznad inspekcije koji bi trebali doći s bagerima i eksplozivom i sve vratiti u prvotno stanje'', kazao je kolumnist Boris Dežulović iz Piska te dodao da nije nemoguće jer se inače ne bi bunili.

''Tipična hrvatska priča, tko ima veze može, tko nema ne može. A mi se možemo samo pojaviti ovdje pa što bude'', rekao je Žarko Tičinović.

No, građevinska inspekcija prije nekoliko dana ispisala je poduzetniku Stipi Latkoviću kaznu. 150.000 kuna platio je zbog skidanja službenog znaka, betoniranja pristupnog puta i bespravne gradnje potpornih zidova u uvali Vruja.

Pred kamere ne želi, ali zato ga predsjednik države, kojem je i financirao kampanju, brani pred kamerama. ''Na to sam ponosan, a rijetko koristim riječ ponosan. Ljudi su zavidni, a on ako je kriv će odgovarati, to je star čovjek'', rekao je Zoran Milanović.

 ''U ovoj državi kakva je treba predsjednik kao što je Milanović. Jedna figura koja služi za vrijeđanje građana i za vrijeđanje njihove inteligencije'', smatra Dežulović.

Državni inspektorat je protiv Latkovića podnio kaznenu prijavu. Inspekcija mora u roku od 60 dana izaći na teren i provjeriti stanje s pristupnom cestom. Ako ne stane s betoniranjem, a iduća kazna je 80.000 kuna. A kada primi rješenje, morat će rušiti i bespravno sagrađene potporne zidove.

Traže opoziv predsjednika

Građani su na prosvjed stigli automobilima, pješke i brodovima. Prosvjed prati i policija. Slobodna Dalmacija javlja kako su od političara došli i Marijana Puljak, Miro Bulj, Joško Markić.

"Zahtijevamo hitan opoziv Zorana Milanovića jer izravno podržava okupaciju teritorija RH", rekao je između ostalog na konferenciji za medije Boris Dežulović, jedan od organizatora prosvjeda.

Građevinska strahota

'U sklopu Festivala bespravne gradnje i devastacije trebao bi započeti program i to s jogom na bespravnoj gradnji. Nakon toga slijedi kulturni i zabavni trosatni program. Naravno, kroz ironičan naziv Festivala htjeli su organizatori pokazati građevinsku strahotu koja se događa desetljećima i prolazi nekažnjeno.

 

Pročitajte i ovo Graševina od baraki U sjeni koronavirusa Ilegalna gradnja buja, pojavio se i fenomen fiktivnih građevina: "Tu piše njihova adresa, ali to je bespravno. Trebali bi to srušiti"

Pročitajte i ovo Gradnja u Baškoj Vodi - 1 nalog za rušenje Bespravno se gradilo i u Baškoj vodi: "Institucije potvrdile da smo mi cijelo ovo vrijeme bili u pravu"

''Pravi je ovo primjer bezobrazluka i osjećaja sigurnosti kad si prijatelj s ljudima koji imaju moć i poziciju. Onda izgleda da si iznad zakona'', izvijestila je reporterka Sanja Jurišić za Novu TV.

Više o uvali pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene