Zakon o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta, koji je mijenjan 18 puta, ponovno zapinje u praksi. Raspolaganje zemljom vraćeno je na jedinice lokalne samouprave, ali one još nisu spremne za prve natječaje.

Galerija


Bez stočne hrane na farmi koju smo posjetili ne bi bilo krava, a bez krava ni obiteljskog posla. Stočaru Ivanu Gašiću je zbog toga važan svaki hektar zemlje.

Vezani članci Crvene ovca u Kina - 4 Kineski pastiri zapanjeni otkrićem koje bi im moglo spasiti ekonomiju, a sve je započelo - slučajno Tržnica, Ilustracija - 2 Vlada suradnjom s trgovačkim centrima nastoji pomoći poljoprivrednicima, oni poručuju: ''Veliki lanci nas ucjenjuju cijenama''

''Nemam dovoljno zemlje, minimalno 20 hektara mi treba za ovo stado što sad imam. To mi je važno prvenstveno za budućnost, jer ako ne budem dobio zemlju neću se moći širiti dalje'', kazao je Gašić.

Hrvatski poljoprivrednici ove su jeseni očekivali prve natječaje za zakup državnog zemljišta. Iako su gradovi i općine programe raspolaganja bili dužni usvojiti do 9. lipnja, gotovo pet mjeseci kasnije natječaja još uvijek nema.

''Većina njih je to napravila, dostavila u Ministarstvo poljoprivrede, ali ne cjelovite. Dakle, oni su vraćeni nazad na doradu'', kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Od 323 programa, koliko ih je dostavljeno u Ministarstvo poljoprivrede, u čak 263 nedostaje dokumentacija. Suglasnost je tako izdana za svega 34 programa. Jedinice lokalne samouprave kažu - zapinje zbog drugih državnih institucija.

''Sve podatke koje smo unijeli u program dobili smo od državnih institucija - Geodetske državne uprave - sve podatke o česticama zemljišta koje je na području općine Semeljci. Kad smo to sve stavili ti podaci su bili djelomični, jako puno podataka je falilo'', rekao je Grga Lončarević, načelnik općine Semeljci.

Đakovo je dobilo suglasnost no za natječaj još nije spremno zbog nejasnoća na površinama sa šumama, dok općina Čepin, zbog vodnog dobra, najprije mora provesti parcelizaciju. U nekim pak općinama problem su oranice opterećene dugovima. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odbacuje kritike na račun administracije.

''Lokalne vlasti bolje da rade svoj posao, stvarno jednostavno, stvarno nije komplicirano. Neka se prihvate posla. Zakon će dati rezultate. Očekujem prve natječaje do kraja godine ili tamo negdje u drugom mjesecu i sve će biti ok', kazao je ministar.

Manje optimistični su u Poljoprivrednoj komori. ''Negdje očekujemo u proljeće, odnosno, intenzivnije u ljeto na godinu'', kaže Brlošić. Stočari poput Ivana još će neko vrijeme morati čekati. 

Mladi stočar Ivan Đurašević smatra da je trebalo ''sankcionirati sve lokalne samouprave koje nisu dostavile dokumentaciju u vremenu u kojem je propisana. Treba,o bi sankcionirati one koji su kočili dostavu dokumentacije''.

On gotovo uopće nema vlastitog zemljišta, pa plaća veliki najam. ''Naše poslovanje u takvim okolnostima nije održivo. Ali mi smo ustrajni. Borimo se, ne damo se'', kaže Đurašević.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr