Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati i nekretnine

Ove bagatelne nekretnine najviše su se kupovale u Hrvatskoj u zadnjih pet godina

Poljoprivredno zemljište (Foto: Guliver/Thinkstock)
Poljoprivredno zemljište (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Da hrvatski građani vole svoje nekretnine, već je poznato. A od nekretnina u zadnjih pet godina najviše se kupuju – poljoprivredna zemljišta. I to ponegdje za pravu bagatelu. Upravo tamo gdje ga ima najviše plodnog, u Vukovarsko-srijemskoj županiji medijalna cijena metra kvadratnog iznosila je 3,58 kuna.

Ljubav prema vlastitoj stambenoj nekretnini u Hrvatskoj često je u nesrazmjeru s financijskim mogućnostima, ali zato su nam poljoprivredna zemljišta prilično dostupna.

Pročitajte i ovo Zagreb Stambena politika Kako do stana u Hrvatskoj? Oni tvrde da imaju plan za siguran krov nad glavom Ilustracija cijene divljaju Tržište nekretnina eksplodiralo! Čak je i kupnja stana isplativija od ovog poteza

Prvi puta u modernoj hrvatskoj povijesti na raspolaganju su nam temeljni podaci o tržištu nekretnina.

Marina Tkalec, Maruška Vizek i Ivan Žilić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu objavili su publikaciju ''Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.–2017.'' u kojoj su analizirani glavni trendovi na tržištima stanova i apartmana, obiteljskih kuća, poslovnih prostora, poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta.

Analiza se odnosi na razdoblje od 2012. do 2017. godine i prikazuje trendove koji se bilježe na razini cjelokupne zemlje, županija, pojedinih jedinica lokalne samouprave, a za Grad Zagreb i na razini katastarske općine.

Posebno poglavlje publikacije posvećeno je analizi priuštivosti stambenih nekretnina po jedinicama lokalne samouprave.

  Poljoprivredno zemljište (Foto: Guliver/Thinkstock) Poljoprivredno zemljište (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Najviše kupovana poljoprivredna zemljišta

U zadnjih pet godina na tržištu nekretnina ostvareno je više od pola milijuna transakcija (536.811) pri čemu se najveći broj odnosi na transakcije poljoprivrednim zemljištem kojih je u promatranom razdoblju zabilježeno ukupno 220.459.

Ukupna vrijednost transakcija u 2012. godini iznosila je 22,4 milijarde kuna da bi u 2017. godini ukupna vrijednost transakcija dosegnula 27,8 milijardi kuna što predstavlja 7,7 posto bruto domaćeg proizvoda Republike Hrvatske te godine.

Najznačajniji udio u vrijednosti transakcija na tržištu nekretnina imaju stanovi na koje se odnosi 35,4 posto vrijednosti ugovorenih transakcija.

U većim gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Dubrovnika dominiraju kupoprodaje stana, odnosno apartmana. U priobalnom pojasu izvan većih gradskih naselja pak dominiraju kupoprodaje građevinskog zemljišta, dok u ostatku Hrvatske uglavnom dominiraju kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta.

Dubrovnik je jedina jedinica lokalne samouprave u kojoj je medijalna cijena stana, odnosno apartmana u promatranom razdoblju bila viša od 15.000 kuna po metru kvadratnom. Cijena u rasponu od 10.000 do 15.000 kuna po metru kvadratnom nalazila se u svega 33 jedinice lokalne samouprave koje se redom isključivo nalaze uz Jadransko more.

Poljoprivredno zemljište (Foto: Guliver/Thinkstock) Poljoprivredno zemljište (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Zaposlena osoba mogla je u Podgori kupiti tek 3,2 metra kvadratnog stana

Što se tiče obiteljskih kuća, u svega pet jedinica lokalne samouprave medijalna cijena bila je viša od 10.000 kuna po metru kvadratnom i to u Vrsaru, Taru-Vabriga, Rovinju, Dubrovniku i Konavlima, dok se primjerice za metar kvadratni u Dubrovačko-neretvanskoj, u Požeško-slavonskoj županiji moglo kupiti čak 17,6 metara kvadratnih kuće.

U samo šest jedinica lokalne samouprave medijalna cijena prodanih građevinskih zemljišta bila je viša od 1.000 kuna po metru kvadratnom i to u Biogradu na Moru, Bolu, Dubrovniku, Pučišćima, Smokvici i Splitu. Poput građevinskog, i poljoprivredno zemljište bilo je najskuplje na Jadranu. U najplodnijoj, Vukovarsko-srijemskoj, županiji medijalna cijena metra kvadratnog poljoprivrednog zemljišta iznosila je 3,58 kuna. Najviše medijalne cijene prodanih poslovnih prostora od 12.000 i više kuna po metru kvadratnom zabilježene su u četiri jadranska grada, Rovinju, Medulinu, Opatiji i Dubrovniku.

Indeks priuštivosti stana za 2016. godinu pokazuje da je priuštivost najmanja u priobalju te u Zagrebu i okolici. Primjerice, za iznos prosječnog godišnjeg neto dohotka, zaposlena osoba mogla je u Podgori kupiti tek 3,2 metra kvadratnog stana, odnosno za kupnju jednog metra kvadratnog morala je izdvojiti više od 30 posto svojeg godišnjeg neto dohotka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene