Kako je to biti vojnik, mogli su u subotu provjeriti svi zainteresirani na vojnom učilištu Doktor Franjo Tuđman. Puške, pištolji, tenkovi i uz to - jedan od vojnih studija koje nudi MORH - itekako zanimaju maturante. Svake godine prijavi ih se više od tisuću.

Galerija Zanimanje vojnik (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Zanimanje vojnik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zanimanje vojnik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Zanimanje vojnik (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Na Hrvatskome vojnom učilištu (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" u subotu je održan Dan otvorenih vrata, tijekom kojega su se posjetitelji mogli upoznati sa sveučilišnim studijskim programima Hrvatskoga vojnog učilišta te s kampusom u kojem borave i rade kadeti.

Vezani članci Ukrajinski vojnici sjede u vojnom kamionu u gradu Avdiivka u regiji Donjeck VIDEO ''Braćo Ukrajinci... Ne plačite za mnom...'': Ukrajinski vojnik pjeva na putu do fronta, a svijet mu se divi Spašavanje bebe u Kabulu Britanski vojnik čija je fotografija spašavanja bebe preko bodljikave žice obišla svijet: ''I ja imam djecu, teško je to gledati"

Okupljene je pozdravila prodekanica za studijske programe HVU-a brigadirka Vesna Trut, a zapovjednik satnije u Kadetskoj bojni satnik Mirko Ištuk održao je multimedijalnu prezentaciju, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane (MORH).

Predstavljeni su sveučilišni studijski programi - Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, Sveučilišta u Zagrebu i HVU-a, program za vojne pilote, uvjeti upisa, obveze kadeta, vojna obuka i daljnje mogućnosti za ostvarivanje karijere u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Predstavljen je i novi diplomski studij Vojnog pomorstva koje je HVU pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Posjetitelji su razgledali objekte kampusa, sportsku dvoranu, knjižnicu, kadetski klub, kapelicu i prostorije u kojima borave kadeti, te taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koje kadeti Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) koriste u obuci.

''Najteže je biti dva tjedna izoliran, bez telefona, interneta…''

Laura srednju školu privodi kraju i vrijeme je za fakultet. U Laurinom slučaju bit će to studij vojnog vođenja ili vojnog inženjerstva.

"Nabrijalo me, jedva čekam. Mislim da to mogu, nije mi to ništa teško", rekla je Laura. No, postati vojnik nije tako lak zadatak. Ustajanje u šest sati ujutro, cjelodnevne obaveze, zimski i ljetni vojni kampovi.

"Najteže nam je palo biti dva tjedna izoliran, bez telefona, interneta, samo gdje radiš, kopaš rovove", rekla je Ivana Tonaj, kadetkinja.

"Rekao bih da sam skroz druga osoba od prije četiri godine kad sam krenuo ovdje. Izgradio sam se u profesionalnom pogledu", rekao je kadet narednik Nikola Tabain.

Za vrijeme studiranja kadeti primaju mjesečne stipendije u iznosu od 800 do 1300 kuna. Svake godine Hrvatska dobije 100 novih poručnika. Najviše zanimanja je na ovom predstavljanju plijenila teška mehanizacija.

Na četvrtoj godini studija kadeti se po prvi put susreću s borbeno oklopnim vozilima. Jedno od njih je Patria koja služi za prijevoz vojnika do mjesta borbe. Opremljena je strojnicom, a u nju stane do 10 ljudi.

"Smatram da ovaj smjer nije za nekoga tko nije spreman na odricanja kako zbog učenja, tako i vojne obuke", rekao je satnik Mirko Ištuk, zapovjednik prve kadetske satnije.

Kadeti sobe moraju držati vrlo urednima, ormare lijepo složenima, sve na svome mjestu. U sobi ih je smješteno po dvoje, imaju besplatan internet i svatko ima svoj laptop. Po završetku školovanja, kadete čeka siguran posao u MORH-u. No, tamo moraju ostati raditi najmanje osam godina. (Ivan Forjan/Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju