Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imate li sve što treba?

''Nema šale ni najmanje, ovo je prava vojska!''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam godina sigurnog posla, plaća od minimalno šest tisuća kuna i vojna odora - sve to nudi se maturantima koji upišu i završe Hrvatsko vojno učilište. No život kadeta za vrijeme studija sve je - samo ne lagan.

Kako izgleda život vojnika došli su saznati stotine srednjoškolaca iz cijele Hrvatske kako bi se i sami uvjerili jesu li spremni na žrtvu koja će im omogućiti da jednoga dana i sami obuku uniformu hrvatske vojske.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

Mnogi kao djeca sanjaju da će jednoga dana upravljati tenkom. E, kadeti koji to stvarno žele, na trećoj godini mogu odabrati smjer oklopništvo i ispuniti dječački san.

"Kad neke stvari koje gledamo na filmovima - puške, snajperi - sad kad vidimo uživo, doživljaj je odličan! Baš je super", rekao je Tomislav Krištija iz Slavonskog broda.

Bez fizičke spremnosti nema ni dobrog vojnika. Zato kadete čekaju svakodnevni naporni treninzi među kojima im se nudi i mogućnost učenja borilačkih vještina.

"To je pravi vojnički život - s buđenjem, brijanjem, pregledima... Nema šale ni najmanje, ovo je prava vojska!", rekao je kade Vjekoslav Rajić.

Kadeti dobivaju stipendiju u iznosu od 800 do 1300 kuna, besplatnu sportsku opremu i hranu, ali i svaki po osobno računalo.

"Ustaje se u 6, sprema se spavaonica, jutarnja higijena, jutarnje postrojavanje, doručak, pozdrav zastavi, vojne obveze, učenje i stvarno navečer kad dođe vrijeme za spavanje - koliko god to je rano, želi se leći i samo otići spavati'', rekla je Antonija Vuglec, kadetkinja.

Za svoj trud kadeti koji završe školovanje bit će nagrađeni činom poručnika, sigurnim poslom u vojsci idućih 8 godina i plaćom ne manjom od 6 tisuća kuna.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene