Obavijesti Video Pretražite Navigacija
štromar najavio javnu aplikaciju

Obnova na čekanju, zakon ide u javnu raspravu: "Unajmit ćemo stanove za obitelji koje su ostale bez doma, počinjemo s detaljnim pregledom"

Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 1
Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je da će zakon o obnovi objekata oštećenih u potresu krenuti u javnu raspravu te najavio da će država unajmiti stanove na tržištu za obitelji koje su ostale bez krova nad glavom.

Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, rekao je da zakon o obnovi potresom oštećenih objekata ide u javnu raspravu, što znači da neće biti izglasan prije parlamentarnih izbora. 

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

"To je izuzetno kompleksan zakon kojim ćemo obnavljati mnoge objekte pet, deset, pa i više godina", rekao je Štromar, dodajući da je zakon sveobuhvatan i da zadire u mnoga područja, zbog čega mora u javnu raspravu. 

Međutim, najavio je da će ovaj tjedan donijeti odluku o najmu stanova za obitelji koje su u potresu ostale bez doma. "Na tržištu ćemo unajmiti trenutačno prazne stanove. To će napraviti Ministarstvo imovine koje će objaviti poziv", rekao je Štromar. 

Najavio je također da će ovaj tjedan donijeti i odluku o pregledu zgrada koje su prvim pregledom dobile crvenu i žutu oznaku. "Ministarstvo će angažirati projektante da točno precizno utvrde jesu li ti objekti za uporabu ili ne. Tamo gdje nisu, da se ljudima nađe adekvatan smještaj tako dugo dok se njihovi domovi ne urede", rekao je Štromar te dodao da će obnova trajati godinama.

Ovaj tjedan bit će realiziran i 141 milijun kuna rebalansom proračuna. Nakon toga će vlasnici kuća i stanova moći predavati račune za promjenu dimnjaka i bojlera. Za sve će postojati aplikacija i bit će javna.

"Kad računi budu dolazili, imat ćemo aplikaciju kojom ćemo kontrolirati te račune za svaki stan, zgradu ili kuću. Već ćemo tada vidjeti krši li tko pravila i moći ćemo odmah reagirati. Ta će aplikacija biti javna, svi će moći pratiti na što se troši novac iz proračuna i iz drugih izvora", rekao je Štromar.

Građani će moći dobiti do 20 tisuća kuna po kućanstvu, 12 tisuća za dimnjak i do osam tisuća za novi bojler. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene