Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva probio je zvučni zid oko 15 sati, što je izazvalo snažnu detonaciju koja je zabrinula Zagrepčane. Iz MORH-a najavljuju slične aktivnosti do kraja tjedna.


Detonacija koju su čuli Zagrepčani oko 15 sati rezultat je probijanja zvučnog zida MiG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 

Vezani članci Helikopter 58 D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ilustracija Pogledajte grafičku simulaciju nesreće u kojoj je poginuo jedan, a nestao drugi pilot MiG-21 (Foto: Arhiva/Davor Puklavec/Pixsell) Začujete li detonacije do kraja tjedna, ovo bi mogao biti razlog

Bude li sve po planu takvih detonacija bit će još do kraja ovog tjedna. 

Naime, Ministarstvo obrane najavilo je da će, u okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, piloti aviona MIG-21 će tijekom ovog tjedna, od ponedjeljka 3. do petka 7. travnja 2017., u vremenu od 9:00 do 16:00 sati, provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

"Letovi će se provoditi na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-Moslavačke, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije, na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera", najavljuju u MORH-u.

Također, posade Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. ZB HRZ i PZO provodit će tijekom ponedjeljka i utorka, od 20 do 23 sata planirane letačke aktivnosti na području Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

"Riječ je planiranim letačkim aktivnostima koje će se provoditi na odobrenim rutama, pilotažnim zonama i visinama te sukladno odobrenom planu letenja. Zbog specifičnosti letačkih aktivnosti koje se provode isključivo noću, postoji mogućnost pojačane buke u navedenom području", stoji u priopćenju MORH-a.