Obavijesti Video Pretražite Navigacija
217 milijuna eura

Izglasan proračun Zagrebačke županije: Studente i školarce očekuju izdašne stipendije, razlog za veselje imaju i poljoprivrednici

Humanitarna utrka brodića - 1
Humanitarna utrka brodića - 1
Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je proračun za 2023. u iznosu od 1, 636 milijardu kuna ili nešto više od 217,1 milijun eura i veći je u odnosu na rebalans I ovogodišnjeg proračuna za 12,29 posto, izvijestili su u ponedjeljak iz Zagrebačke županije.

Izvorni proračun za 2023. iznosi 730 milijuna kuna ili 96,9 milijuna eura i veći je za 13,29 posto u odnosu na rebalans I. ovogodišnjeg proračuna.

Proračun je prihvaćen s 29 glasova "za", 4 glasa "protiv" i 3 "suzdržana".

Kao i prethodnih godina, najveći iznos Izvornog proračuna, gotovo 207 milijuna kuna (27,43 milijuna eura), namijenjen je Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje u kojem je za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurano 110,6 milijuna (14,7 milijuna eura).

Studenti i srednjoškolci i u 2023. godini mogu računati na izdašne stipendije, a u planu je i nastavak projekta Prsten potpore, priopćeno je iz Zagrebačke županije.

Za Upravni odjel za gospodarstvo i fondove EU planirano je 90,1 milijun kuna (gotovo 12 milijuna eura). Poduzetnici i iduće godine mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 7,5 milijuna kuna (milijun eura), gotovo 18 milijuna kuna (2,4 milijuna eura) osigurano je za energetske obnove škola i domova zdravlja, dok je 27,3 milijuna kuna (3,6 milijuna eura) planirano za Centar za kompetentnost.

Za pripremu i provedbu EU projekata osigurano je 4 milijuna kuna (550 tisuća eura). Novi projekt bit će poticanje digitalnih kompetencija poduzetnika i OPG-ova.

Zdravstvo, socijalna skrb i hrvatski branitelji

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje upravljat će s gotovo 76 milijuna kuna (10,07 milijun eura) od čega se najveći iznos, 12 milijuna kuna (1,6 milijuna eura), odnosi na pokriće gubitaka ustanova u zdravstvu – Doma zdravlja ZŽ, SB Naftalan i Zavoda za hitnu medicinu ZŽ. Gotovo 13,3 milijuna kuna ili 1,76 milijuna eura osigurano je za kapitalna ulaganja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna financijski dokument Sabor izglasao državni proračun, prvi u eurima, 50 zastupnika bilo je protiv

Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planira se 28,7 milijuna kuna ili 3,8 milijuna eura. Poljoprivrednici mogu računati na bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 3,6 milijuna kuna (478 tisuća eura).

Za kulturu se planira 4,2 milijuna kuna ili 559 tisuća eura, a za sport nešto više od 9 milijuna kuna ili 1,2 milijuna eura.

Obnova od potresa

Za Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša osigurano je 122 milijuna kuna (16,2 milijuna eura), od čega je 88,6 milijuna kuna (11,7 milijuna eura) namijenjeno obnovi zgrada oštećenih potresima, stoji uz ostalo, u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna (Ne)prolazak amandmana Raukar-Gamulin nezadovoljna jer Vlada nije prihvatila njihov prijedlog: "Ta nam je služba neophodna"

Na sjednici je donesen i drugi rebalans proračuna za 2022. koji iznosi 1,44 milijardu kuna, što je manje za 0,9 posto u odnosu na prvi rebalans. Izvorni proračun temeljem novog rebalansa iznosi 631,7 milijuna kuna što je smanjenje u odnosu na prvi rebalans za 1,98 posto. Rebalans II. je donesen radi povećanja bespovratnih potpora za poduzetnike, povećanja za pokriće troškova energenata u osnovnim i srednjim školama, pokrića troškova redovne djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu Zagrabačke županije...

Donesena je odluka o visini turističke pristojbe za 2024. u Zagrebačkoj županiji. Pristojbe se kreću od 10 kuna (1,33€) do 12 kuna (1,59€) po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, ovisno o pojedinom gradu i općini.

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo planira li Zagrebačka županija sufinancirati cijene smještaja korisnika u privatnim domovima, planira li Županija organizirati prijem za učenike i mentore koji su sudjelovali na natjecanjima te da li su osigurana dodatna financijska sredstva školama za pokriće troškova osposobljavanja zaposlenika, prvenstveno iz sfere zaštite na radu i zaštite od požara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene