Branimir Pasecky
Branimir Pasecky Foto: Jurica Galoic/Pixsell

Jedan od osnivača HDZ-a, bivši župan Zagrebačke županije i saborski zastupnik u tri mandata Branimir Pasecky umro je u 92. godini, objavio je u utorak ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom.


U bogatoj političkoj biografiji Branimira Paseckog stoji da je bio osnivač Hrvatske demokratske zajednice, sedam godina predsjednik nekadašnje općine, odnosno gradonačelnik Jastrebarskog, te je četiri godine bio HDZ-ov župan Zagrebačke županije (1997.-2001.).

Pasecky je bio saborski zastupnik u tri mandata, član najviših tijela HDZ-a, predsjednik Županijskog i Gradskog odbora HDZ-a.

Stanovnici jaskanskog kraja posebno ga pamte kao velikog domoljuba koji je u vrijeme Domovinskog rata vodio Zbor narodne garde i obranu na Kupi, kao i blokadu jedne od najjačih tenkovskih jedinica. Vodio je i pregovore sa zapovjednikom jaskanskog garnizona, koji su rezultirali mirnim odlaskom JNA iz Jastrebarskog, 13. studenog, koji se obilježava kao Dan grada.

Branimir Pasecky, nositelj je brojnih odličja i priznanja. Nagrađen je Redom Ante Starčevića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Spomenicom domovinskog rata 90.-92., Poveljom Zagrebačke županije za životno djelo, Nagradom grada 1998. godine, te nizom drugih odličja i priznanja.

Posljednji ispraćaj Branimira Paseckog bit će u srijedu, 2. studenoga, u 15 sati na Gradskom groblju u Jastrebarskom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju