Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Horvatinčić dobio Cvjetni trg!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su većinom glasova vladajuće koalicije SDP-HSS-HSU te dva zastupnika HDZ-a Detaljni plan uređenja bloka kod Cvjetnog trga, premda je dio zastupnika SDP-a bio suzdržan.

Za Detaljni plan uređenja (DPU) bloka kod Cvjetnog trga od ukupno 39 nazočnih zastupnika glasovalo je 23 zastupnika, među kojima i dva HDZ-ova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bandić o Cvjetnom: Siguran sam da radim u interesu grada Slika nije dostupna Cvjetni trg postao Trg žrtava Milana Bandića

Protiv je bilo osam, a osam zastupnika bilo je suzdržano, među kojima sedam SDP-ovaca. 

U trosatnoj burnoj raspravi oporbeni su se zastupnici zauzimali za oživljavanje Donjeg grada, ali uz poštivanje tradicije. Napomenuli su i da ne treba zanemariti peticiju 50.000 građana i "dovlačiti" promet u središte grada gradnjom podzemnih garaža.

Pročelnik Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek naglasio je u uvodu kako je stajalište Zavoda da treba urediti neuređena dvorišta u Donjem gradu. "Da se uđe u donjogradske blokove, odlučeno je kad se vidjelo da se u njima može naći javni interes", rekao je.

Dok je Doris Kažimir, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, izlagala o konzervatorskim podlogama bloka Cvjetnog trga, zastupnica HNS-a Morana Paliković-Gruden prosvjedovala je zbog toga što duljinom izlaganja Kažimir krši Poslovnik.

"U tom propagandnom izlaganju obrazlaže se projekt, a ne govori o zaštiti", ustvrdila je Paliković-Gruden.

Predsjednica Gradske skupštine, Tatjana Holjevac, odgovorila joj je da je dopustila dulje izlaganje pročelnici zbog velikog zanimanja javnosti.

Doris Kažimir je, govoreći o kućama u bloku kod Cvjetnog trga, kazala da za tzv. Vidrićevu kuću sagrađenu 1865. ne postoje podaci ni o vlasniku ni o projektantu te da se sadašnje stanje kuće "ne može povezati s podatkom da je tu rođen Vladimir Vidrić".

Kuća je rekonstruirana 50-ih godina (20. stoljeća), a sačuvala se tek krovna konstrukcija i stubište. Kuća je napuštena zadnjih 10-12 godina", navela je.

Također je rekla da za uređenje bloka Cvjetnog trga treba srušiti dvije ulične građevine, dvorišne građevine Stomatološkog fakulteta i kina, a na adresi Trg Petra Praradovića 5 izgradila bi se zamjenska ulična građevina. U odnosu na idejni projekt smanjena je i visina dvorišnih građevina, izvijestila je.

"U središtu Beča, primjerice, nalaze se 22 podzemne garaže, a u cijelom gradu 209", napomenula je.

U raspravi zastupnica Danira Bilić je u ime Kluba HDZ-HSLS ocijenila da gradske vlasti progovaraju o uređenju i razvoju grada tek kad se javi investitor sa svojim idejama. To, kazala je, pokazuje da nemaju vlastitu viziju razvoja grada te kako HDZ smatra da nije primjereno riješeno pitanje ulaza u podzemnu garažu iz Varšavske ulice.

"Protiv smo ignoriranja tradicije srednje klase građana i peticije s 50.000 potpisa", kazala je Alenka Košiša Čičin-Šain u ime Kluba HNS-a. Napomenula je kako je potrebna analiza svih donjogradskih blokova u cjelini da bi se unaprijed znalo što se, gdje i kako može graditi.

Jelena Pavičić-Vukičević iz Kluba zastupnika SDP-a smatra "da kontroverze, polemike i prosvjedi zbog bloka Cvjetnog trga teško imaju realno utemeljenje". "Puno toga smo čuli protiv, ali malo drukčijih prijedloga - a Donji grad propada", rekla je, istaknuvši kako je i u programu zagrebačkog SDP-a revitalizacija grada.

Miroslav Rožić (neovisni zastupnik) ustvrdio je da su pješačke zone u središtu "civilizacijski doseg" i da to ne bi trebalo dirati gradnjom podzemnih garaža i "dovlačenjem prometa u središte grada".

Pročelnik Fanjek je napomenuo kako je, nakon donošenja DPU-a Ilica - Preobraženska - Preradovićev trg - Varšavska - Gundulićeva, potrebno naći rješenje za najprikladniji ulaz u taj blok.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene