Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poštujemo procedur'

Zagrebačka Skupština izmijenila Statut Grada Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjene Statuta Grada Zagreba jednoglasno su u četvrtak prihvatili gradski zastupnici te ga tako uskladili sa zakonskim izmjenama, među kojima i odredbom da gradonačelnik više ne mora profesionalno obnašati tu dužnost.

"Poštujemo proceduru, no usklađujemo se sa katastrofalno lošim zakonom", ocijenio je potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) te izrazio žaljenje što u Starogradskoj vijećnici nema onoga o kome se radi, gradonačelnika Milana Bandića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MOLITVA I TRANSPARENTI VIDEO Prosvjed roditelja-odgojitelja ispred zagrebačke Gradske skupštine. Tomašević najavio još jedan sastanak, oporba podržala prosvjednike Slika nije dostupna NESLAGANJE HDZ ostao bez većine u Zadarskoj županiji: Predsjednik Županijske skupštine dao neopozivu ostavku

"Čini se da ulazimo u kampanju za gradonačelnika. Pitanje je je li ljudima bitno da se ta dužnost radi profesionalno ili volonterski. Zar je isto biti gradonačelnik Zagreba ili gradonačelnik u malom gradiću kad volumen posla sigurno nije isti", upitao je Mikulić dodavši kako bi trebalo razmisliti da se gradonačelnička dužnost ograniči na dva mandata.

Na zahtjev SDP-a, HDZ-a i predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora (HSLS), zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek odgodila je donošenje odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, kojom se produžuje rok s pet na 10 godina za zakup kioska, a terasama s dvije na tri godine, jer ga je većina zastupnika ocijenila manjkavim.

Gradska zastupnica Jelena Pavičić Vukičević s Liste Milana Bandića prije toga se požalila kako se dosad respektirala činjenica da je netko uredan platiša, kao i pravo prvozakupa odnosno produljenja zakupa.

"Ako se to ne promijeni, ta odluka će zakinuti neke male zakupce, poput kestenjara u Ilici, koji traži pravo prvozakupa samo za jedno mjesto na ulici", rekla je.

Zvane Brumnić (SDP) predložio je da se odluka odgodi dok se sustavno ne vidi koliko u Zagrebu ima kioska, gdje su i gdje se mogu postavljati, te koliko Grad od toga uprihodi.

"Čini mi se da zakupnina od 600 kuna mjesečno za kiosk od 12 četvornih metara nije prevelik iznos", rekao je Brumnić te dodao da cementiranje stanja sa zakupom kioska za slijedećih 10 godina nije opravdano.

"Riječ je o nedorađenom i nepotpunom dokumentu koji ostavlja mogućnost za nelojalnu konkurenciju i manipulaciju", dometnuo je i Mikulić podsjetivši na optužnice za šator na Trgu bana Jelačića i sl.

"Neka se kokičari i kestenjari jave ako nastavljaju sa svojom djelatnošću, no svi trebaju imati istu startnu crtu", ustvrdio je Mario Župan (HDZ) te predložio da se uvede zonsko plaćanje najma jer nije isto kad je kiosk na tramvajskom okretištu ili na periferiji.

Kosor (HSLS) se pridružio u zahtjevu za odgodom odluke. "Kao liberal podržavam obrtnike i one koji prodaju tradicionalne proizvode, svijeće i cvijeće pa bi bilo dobro da takvi plaćaju paušal jer teško žive. No, iznajmitelji javnih površina su u dvije trećine slučajeva uglavnom velike tvrtke poput Tiska i In Novina i zbog njih mi suza ne ide", kazao je Kosor te predložio da se korisnike zakupa podijeli na velike i male.

"Neka jedni nastave na lokacijama na kojima rade, a drugi, koji imaju veliku dobit, neka se natječu za svoje lokacije", predložio je Kosor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene