Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za ljepše blagdane

Zagreb i Osijek objavili iznose uskrsnica: Poznato i kome će ih uplaćivati

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zagreb povećava iznos uskrsnice na 50 eura koju će primiti 23328 korisnika dok će Osijek isplaćivati 35 do 70 eura za desetak tisuća korisnika.

Grad Zagreb povećava jednokratni iznos uskrsnice s dosadašnjih 26,54 eura na 50,00 eura, koju će primiti ukupno 23328 korisnika.

“Drago nam je da smo zahvaljujući odgovornom upravljanju proračunom danas u mogućnosti udvostručiti Uskrsnicui tako našim sugrađanima uljepšati blagdane. Za to će iz Proračuna Grada Zagreba biti utrošeno oko 1,1 milijuna eura. Isti iznos, od 50,00 eura bit će korisnicima isplaćen i za Božić”, najavio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Ali već na ljeto... Tomašević izrazio žaljenje zbog toga što grad nije organizirao doček: Za sve okrivio nesporazum u komunikaciji

Uskrsnicu će, u povećanom iznosu od 50,00 eura, primiti preko 23000 korisnika koji to pravo ostvaruju temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba. Riječ je o umirovljenicima s niskim primanjima, korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu, korisnicima osobne invalidnine, korisnicima nacionalne naknade za starije osobe te braniteljima korisnicima zajamčene minimalne naknade ili naknade za nezaposlenost.

A desetak tisuća osječkih umirovljenika ove će godine primiti uskrsnice u iznosu od 35 do 70 eura. Po prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, najavili su u utorak u osječkoj gradskoj upravi.

Pročitajte i ovo Ispisana informacija za prijavu boravišta Bijesan na sustav Pismo ministru i policiji koje će postati viralno: "Pokušat ću objasniti govnariju…"

Gradonačelnik Ivan Radić rekao je na konferenciji za novinare da su uskrsnice podijeljene u četiri kategorije, najveću od 70 eura dobit će umirovljenici s mirovinama do 160 eura, a najmanju od 35 eura umirovljenici s mirovinama od 300 do 450 eura.

U odnosu na 2021. godinu, povećan je cenzus mirovine s 290 na 450 eura, raspon novčanih iznosa povećan je sa 13 do 53 eura na 35 do 70 eura, a Radić kaže da će za isplatu uskrsnica i božićnica u ovogodišnjem proračunu biti osigurano 540.000 eura.

Pročitajte i ovo Novac podaci DSZ-a Imate li taj iznos? Objavljena prosječna hrvatska plaća

Isplata uskrsnica krenut će početkom ožujka, putem pošte, a po našim procjenama obuhvatit će desetak tisuća umirovljenika, dodaje Radić.

Iako se od 2021. svake godine povećavaju mirovinski cenzusi i novčani iznosi, Radić je najavio kako se zbog toga neće povećati cijene komunalnih usluga.

Također je najavio nadogradnju osječkog Doma za umirovljenike, za što je u gradskom proračunu osigurano pet milijuna eura, a projekt će se realizirati u suradnji s Osječko-baranjskom županijom.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović - 3 SUČELJAVANJE U DEMONTAŽI Zašto su hrvatska jaja najskuplja? "Mi ne možemo ni jaja napraviti kako treba", "Malo sam se zbunio, jesu li jaja ili?"

Obnašteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romana Kovačević izvijestila je da će socijalno ugrožene osobe dobiti uskrsnicu od 40 eura, na temelju podataka iz službene evidencije Upravnog odjela.

Što se tiče djece korisnika osobne invalidnine, u suradnji s osječkim uredom Centra za socijalnu skrb dobit ćemo popis te isplatiti uskrsnice od 55 eura na tekući račun ili putem pošte, dodala je Kovačević.

Uskrsnice bi trebali dobiti i Splićani.

"Nakon razgovora koji sam obavio s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, mogu objaviti kako će Grad Split ove godine, nakon dugo vremena, ponovno podijeliti uskrsnice umirovljenicima i potrebitim građanima. Sve detalje ćemo objaviti nakon daljnjih koordinacijskih sastanaka te završni prijedlog predložiti kroz rebalans proračuna", naveo je u priopćenju Damir Barbir, predsjednik Socijalnog vijeća Grada Splita i nezavisni gradski vijećnik.

"Dobre su ovo vijesti, posebno u kontekstu današnjeg Svjetskog dana socijalne pravde, a podsjećam kako je Grad Split, nakon mog amandmana, prošle godine podijelio i najviše božićnice od svih velikih gradova u Hrvatskoj. Radi se o znakovima pažnje usmjerenima prema najranjivijim skupinama našeg društva koje u vrijeme inflacije teško žive i namjera mi je, a siguran sam i aktualnoj gradskoj vlasti, da socijalna davanja povećavamo svake godine, u skladu s mogućnostima proračuna", dodaje Barbir.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene