Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podaci DSZ-a

Imate li taj iznos? Objavljena prosječna hrvatska plaća

Novac
Novac Foto: Tom Dubravec/Cropix
Prosječna mjesečna neto plaća od lanjskog siječnja do prosinca iznosila je 1.148 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za lanjski prosinac 1.191 euro, što je na godišnjoj razini nominalno više za 13,9, a realno za devet posto, podaci su DZS-a, po kojima je prosječna mjesečna neto plaća od lanjskog siječnja do prosinca iznosila 1.148 eura.

U odnosu na plaću za studeni 2023. godine, prosječna neto plaća za prosinac bila je nominalno niža za 1,4 posto, a realno za 0,9 posto, izvijestili su u utorak iz Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u zadnjem mjesecu 2023. isplaćena je u djelatnosti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 1.795 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 739 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za prosinac iznosila je 1.005 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za prosinac iznosila je 1.620 eura, što je nominalno niže za 3,5 posto, a realno za tri posto u odnosu na studeni 2023.

Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno bila viša za 13,5 posto, a realno za 8,6 posto.

Kao i kod neto plaća, najviša prosječna mjesečna bruto plaća za prosinac 2023. bila je u djelatnosti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, 2.662 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 920 eura.

Pročitajte i ovo Aleksej i Oleg Navaljni Poznat vlastima Rusija izdala tjeralicu za bratom Alekseja Navaljnog

Za razdoblje od siječnja do prosinca 2023. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 1.148 eura, što je u odnosu na isto razdoblje godinu ranije nominalno više za 13, a realno za 4,6 posto.

Istovremeno je prosječna mjesečna bruto plaća iznosila 1.584 eura, što je u odnosu na isto razdoblje godinu ranije nominalno više za 14,8 posto, a realno za 6,3 posto. U prosincu 2023. je bilo prosječnih 166 plaćenih sati, što je u odnosu na studeni prošle godine pad za 4,6 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (179), a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (144).

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni MISTERIOZNA SMRT Procurila pisma Navaljnoga iz zatvora, ovako je opisivao svoj život u ledenom paklu, pisao je i o Trumpu

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za prosinac iznosila je 6,96 eura, što je u odnosu na studeni 2023. više za 2,7 posto, a u odnosu na prosinac 2022. za 18,8 posto, podaci su DZS-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene