Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć oboljelima

Zadar: Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u Registar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaklada Ana Rukavina u subotu u Zadru organizira upis u Registar dobrovoljnih darovatelja matičnih stanica.

U subotu 19. svibnja, od 10 do 16 h ispred crkve sv. Marije u Zadru, Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Pročitajte i ovo Zaklada Ana Rukavina - 3 nada za život Pronađen darivatelj za mladog vatrogasca Filipa koji se bori s leukemijom: "Iz ove kože ne možemo, samo glavu gore" Saša Ljubenko, Filipov otac - 1 Hrvatska se ujedinila Traže se darivatelji za Tenu i Filipa, njegov otac kroz suze poručuje: "21. studenoga će imati 22 godine. Nadam se da ćemo ovdje proslaviti rođendan..."

Svaki građanin, upisom u Registar postaje potencijalni darivatelj te ovim nesebičnim činom građanske solidarnosti može spasiti nečiji život. Transplantacijom koštane srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži, a lijek za ove teške bolesti nalazi se u nama.

>> Splićani pohrlili upisati se u registar davatelja koštane srži

Stoga Zaklada poziva građane Zadra da se upišu u Registar - sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti mogu popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti).

>> U Rijeci 228 novih donora upisano u Registar

Akciju upisa u Registar glazbenim nastupom podržati će Bepo Matešić, Mihovil Mazija, klapa Donat, klapa Barufa, klapa Bibinje, klapa Vir, ansambl gimnazija Vladimir Nazor i Tea Vidić uz sponzorstvo HDS ZAMPa koji se odriče autorskih naknada za javnu izvedbu.

U Hrvatski registar do sada je upisano 35 690 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica od čega je tipizirano 27 775 uzoraka. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 19 transplantata: 11 transplantata je bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 8 za primatelje izvan Hrvatske, čime je spašeno 19 života!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene