Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader potvrdio odgodu sastanka

'Za sastanak je potrebno dvoje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader potvrdio je danas da je Slovenija otkazala sastanak dvaju premijera koji se trebao održati slijedećeg tjedna.

'Smatramo da nije dobro da u ovom trenutku ne dođe do sastanka, ali ako je tako odlučila Slovenija, ona na to ima pravo. Za sastanak je potrebno dvoje', kazao je Sanader na sjednici Vlade. Naglasio je, međutim, da bi daljnja blokada hrvatskih pregovora bila apsolutno neprihvatljiva i antieuropska.

Pročitajte i ovo Olaf Scholz i Emmanuel Macron Svašta si zamjeraju "Nesuglasice su ozbiljne": Odgođena zajednička sjednica francuske i njemačke vlade Slika nije dostupna Pahor o odgodi sastanka Opet komplikacije: 'Sastanak sa Sanaderom odgodio sam kako bi proučili prijedlog'

>> Slovenci otkazali najavljeni sastanak Sanader-Pahor

Izvijestio je da je o slovenskom otkazivanju sastanka danas razgovarao s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem te najavio da će ovih dana sazvati i predsjednike parlamentarnih stranaka, kako bi ih izvijestio o najnovijem prijedlogu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. 'Najnoviji prijedlog EU ide u dobrom smjeru, mi ćemo ga još razmotriti', kazao je Sanader, dodavši da je taj prijedlog dijelom dospio u javnost, iako još nije formalno objavljen.

Pozvao i ministre kako bi Hrvatska spremna dočekala međuvladinu konferenciju u lipnju

Sanader je pozdravio uključivanje europskog predsjedničkog trija, odnosno prošloga, sadašnjega i budućeg predsjedništva EU (Francuska, Češka i Švedska). Naglasio je da će Vlada učiniti sve kako bi se pregovori deblokirali, a ministre je pozvao da na vrijeme obavljaju poslove vezane uz prilagodbu zakonodavstva i ispunjavanje mjerila, kako bi Hrvatska mogla spremno dočekati međuvladinu konferenciju u lipnju, dođe li do deblokade.

Najavio je i da će tražiti što skorije otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu, jer je, kaže, Hrvatska tu napravila sve. Podsjetio je da je posljednje izvješće glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza bilo za Hrvatsku pozitivno. 'Europa ne može i ne smije čekati, niti ima pravo na taj luksuz, jer je u pitanju Hrvatska, koja je najnaprednija i najdalje je došla u europskim integracijama', dodao je Sanader, podsjetivši još jednom da je i Slovenija u EU ušla s istim neriješenim graničnim pitanjem te da u EU ne bi smjelo biti dvostrukih standarda.

Susret otkazan zbog neodgodivih obaveza?

Slovenski premijer Borut Pahor otkazao je svoj susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, do kojega je trebalo doći idućeg utorka u dvorcu Trakošćan, 'zbog neodgodivih poslova u inozemstvu', objavila je u četvrtak u vijestima u 13 sati Slovenska televizija, koja se poziva na neslužbene izvore i bez navođenja drugih pojedinosti.

Ured slovenskog premijera do sada nije službeno potvrdio otkazivanje susreta. Očekuje se da će Pahor o tome možda govoriti popodne na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade. Kako su objavili slovenski mediji, jedna od tema sjednice je i jučerašnji prijedlog o rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom i deblokadom njenih pristupnih pregovora, koje je u srijedu u Bruxellesu ministrima Žbogaru i Jandrokoviću iznio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene