Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jutros stigla vijest

Slovenci otkazali najavljeni sastanak Sanader-Pahor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je u čevrtak ujutro otkazala sastanak hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora koji se trebao održati sljedećeg tjedna, saznaje se iz izvora bliskog hrvatskoj vladi.

'Jutros je stigla vijest da Slovenci otkazuju sastanak Sanader-Pahor', rekao je isti izvor. Hrvatski premijer prošloga je tjedna najavio da će se do kraja mjeseca sastati sa svojim slovenskim kolegom kako bi razgovarao o deblokadi hrvatskih pregovora, a taj se sastanak trebao održati 28. travnja u Trakošćanu. Slovenci za sada nisu iznijeli prijedlog o novom terminu sastanka dvojice premijera kao ni o razlozima otkazivanja predviđenog sastanka, kazao je izvor.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Slika nije dostupna Propali pregovori Novi sastanak tek nakon Uskrsa

>> Pahor uskoro stiže u posjet Sanaderu

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u srijedu je u Bruxellesu iznio novi prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog spora, a hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ocijenio je da je novi Rehnov prijedlog 'dobra osnova za pronalaženje prihvatljiva rješenja i taj je prijedlog u velikoj mjeri prihvatio dobro poznata hrvatska stajališta, dakle razdvajanje hrvatskog pregovaračkog procesa od bilateralnih pitanja, deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješavanje graničnog pitanja u skladu s međunarodnim pravom, pred međunarodnim pravosudnim tijelom'.

Dvije strane vrlo blizu dogovora

Izvor iz češkog predsjedništva izjavio je da predsjednička trojka 'u potpunosti podupire najnoviji prijedlog povjerenika Rehna', te dodao da su dvije strane 'vrlo blizu dogovora'. Po novom prijedlogu graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi petoročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredila bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mognu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Po europskim diplomatskim izvorima, prijedlog sadrži i elemente 'konstruktivne dvosmislenosti' pa se tako predviđa da bi se režim 'korištenja pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa'.Dvije bi se strane trebale dogovoriti o tomu što znači 'režim korištenja pomorskih područja i kontakt Slovenije s otvorenim morem', a ako to ne uspiju, onda bi to učinio arbitražni sud.

Odblokiravanje pregovora čim parlamenti ratificiraju dogovor

Prijedlog predviđa da se hrvatski pristupni pregovori odblokiraju čim parlamenti dviju država u svojim parlamentima ratificiraju dogovor o prepuštanju graničnog spora arbitražnom sudu. Već pri potpisivanju dogovora obvezale bi se na njegovo vrlo brzo ratificiranje u parlamentima. Očekuje se da bi dvije strane trebale dati konačni odgovor na Rehnov prijedlog u početku svibnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene