Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mjerenje radijacije u Jadranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tridesetak znanstvenika iz raznih europskih zemalja iz Splita se zaputilo na istraživanje radijacije na Jadranu i jugoistočnom Mediteranu. Ističu kako im je primarni zadatak utvrditi koje je prirodno zračenje mora i podmorja kako bi u slučaju nuklearnog incidenta mogli uvidjeti kolike su promjene zračenja.

Istraživačkim brodom Palagruža međunarodna ekipa od 30 - ak znanstvenika uputit će se prvo na pučinu Jadrana, a potom će uzorke mora, tla u podmorju, kao i raznih organizama, uzimati u Crnoj Gori, Albaniji pa sve do Grčke. Projekt financiraju Ujedinjeni narodi, a voditelj je Međunarodna agencija za atomsku energiju. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Izvanredno stanje u ruskom gradu, otkrivena radijacija Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi

"Zagađivači ne pitaju za granice pa tako mi znanstvenici moramo uskladiti metode mjerenja radijacije kako bi mogli surađivati u slučaju incidenta", rekla je Jolanda Osvald iz Pomorskog laboratorija u Monacu. 

"Razvojem čovječanstva i gubitka fosilnih goriva čovjek se okreće nuklearnom pogonu , a budući da kontaminacija ne poznaje granice važno je znati podatak o stanju osnovne kontaminacije", smatra voditelj projekta Zdenko Franić. 

Zanimljivo, međunarodni znanstvenici koji mjere radioaktivna zračenja mora, stižu baš u vrijeme NATO vježbe u kojoj će sljedeći tjedan sudjelovati izgleda i plovila na nuklearni pogon. Hoće li znanstvenici uspjeti zabilježiti eventualna zagađenja?

"Prvo, ti brodovi neće biti u našim teritorijalnim vodama . Drugo, i lani je bio jedan takav brod pa nismo zabilježili nikakva zagađenja", rekao je Dragan Kubelka iz Državnog zavoda za zaštitu od zračenja. 

OFF: Kad se utvrdi stanje i početne mjerne vrijednosti radijacije, u slučaju bilo kakvog nuklearnog incidenta za svega sat-dva bit će moguće izmjeriti odstupanja i procjeniti opasnost. Nadajmo se samo da će ova mjerenja ostati tek znanstveni projekt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene