Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uvjetno mišljenje revizije

Za plaće u Lici 5 milijuna kuna previše, na nepoznatim računima 113 tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Činjenica da je za čak pet milijuna kuna premašila dozvoljenu masu sredstava za plaće i da to nije učinila prvi put jedan je od razloga zbog kojeg je Ličko-senjska županija dobila uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju za 2016. godinu.

Županija je lani za plaće smjela isplatiti 3,7 milijuna kuna, a isplatila je 8,7 milijuna, dakle pet milijuna kuna više, konstatirala je državna revizija, koja je na isti propust naišla i godinu prije kad je od dozvoljenih 3,4 milijuna za plaće "otišlo" 8,9 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Bunar - 1 Za Dnevnik Nove TV Sin mještanina koji je pronašao tijelo bebe u bunaru: "Svi su užasnuti tim činom. On je bio van sebe" Pravosudna policija u Gospiću - 1 Tragedija u Lici Otkriveno je li obitelj osumnjičene za ubojstvo bebe bila u sustavu socijalne skrbi

Županija se očitovala i obećala da će ubuduće postupiti po danim nalozima i preporuci. Obećala je i da će masu sredstava za plaće uskladiti s propisima u 2018., kad na snagu stupa novi zakon o financiranju lokalnih jedinica, kojim će se povećati prihodi od poreza na dohodak, odnosno izvorni prihodi Županije.

Na nepoznate račune isplaćeno 113 tisuća kuna

Zanimljive "detalje" revizija je otkrila u računovodstvenom poslovanju. Prema izvadcima žiroračuna od siječnja do listopada 2016., uz isplatu plaće, na nepoznate račune u poslovnim bankama bez vjerodostojnih knjigovodstvenih dokumenata isplaćeno je 113.080 kuna.

Dio isplaćenih sredstava (72.600 kuna) evidentiran je u okviru rashoda za zaposlene (više isplaćene plaće), a dio (24.200 kuna) u okviru financijskih rashoda (više isplaćene bankarske usluge). Epilog - u studenome prošle godine protiv zaposlenice službe za financije podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu.

Revizija je utvrdila i kako je Ličko-senjska županija, koju je u 2016. vodio župan Milan Kolić, i koja je u četiri grada i osam općina, imala 51 tisuću stanovnika, uvažila dio revizorskih naloga, a dio ne. Tako, primjerice, nije ustrojila riznicu, kao sustav upravljanja proračunskim sredstvima, nije utvrdila u kojoj su mjeri izgrađene prometnice za koje su koncem 2016. iskazana ulaganja vrijedna 2,9 milijuna kuna. Ista se vrijednost spominjala i prethodnih godina, pa je revizijom za 2013. i 2015. županiji naloženo da utvrdi do koje su mjere prometnice izgrađene kako bi se one završile ili kako bi se pak sve evidentiralo na odgovarajućim računima imovine.

Različiti akti, različite obveze

Utvrdila je i da su podaci o iznosu i strukturi obveza te županije različiti u različitim aktima. U poslovnim knjigama obveze su 17 milijuna kuna (dospjele 4,7 milijuna, nedospjele 12,3 milijuna), baš kao i u bilanci, s tim da su dospjele 7,6 milijuna, a nedospjele nisu iskazane. Prema Izvještaju o obvezama one iznose 18,9 milijuna kuna, dospjele 3, a nedospjele 15,9 milijuna kuna.

Revizija je analizirala i planiranje i izvršenje proračuna Županije. Prihodi i primitci prvotno su planirani na razini od 139 milijuna kuna, rashodi i izdaci od 137 milijuna, a sredstava za pokriće manjka u iznosu od 1,6 milijuna kuna. Rebalansom proračuna prihodi su 'dignuti' na 156,5 milijuna, a rashodi na 176,5 milijuna te je planirano korištenje viška prihoda od 20 milijuna kuna.

Izvještaj o izvršenju proračuna za 2016. pokazao je da su prihodi ostvareni u iznosu od 81,4 milijuna, što je za 75,2 milijuna ili 48 posto manje od plana. Rashodi i izdatci u konačnici su iznosili 105,3 milijuna, što je za 71,3 milijuna ili 40,4 posto manje od plana. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene