Što će se sve događati i vidjeti na hrvatskom nebu u ožujku otkrio nam je Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja.


Ožujak je definitivno zanimljiv mjesec za sve koji vole promatrati nebo i zvijezde. Što će se sve događati otkrio nam je Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Vezani članci Slika nije dostupna Skora pomrčina Sunca otkrit će i jednu od njegovih najvećih i najsmrtonosnijih tajni Slika nije dostupna Stiže pomrčina sunca u SAD-u za čije se pripreme troše milijuni

'U petak 20. ožujka biti će potpuna pomrčina Sunca koja će se u Hrvatskoj vidjeti kao djelomična pomrčina Sunca. Mjesec će pokriti oko 60 posto promjera Sunčevog diska. Početak pomrčine po našem vremenu je u 8 sati i 41 minutu. Maksimum pomrčine je u 10 sati i 45 minuta. Završetak pomrčine je u 12 sati i 50 minuta', precizirao je Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja.

Astronomski početak proljeća

Naravno, svi se veselimo dolasku proljeća! 'Astronomski početak proljeća je u petak, 20. ožujka u 23 sata i 45 minuta', rekao nam je voditelj planetarija Tehničkog muzeja.

'Na početku večeri najsjajniji je objekt planet Venera koja će se vidjeti iznad zapadnog obzora i prva će se pojaviti nakon zalaska Sunca. Drugi jako sjajni objekt je planet Jupiter koji će na početku večeri biti visoko iznad jugoistočnog obzora', kaže Radonić.

Na priloženoj slici svijetloplave krivulje označavaju područje djelomične pomrčine, a tamnije plave krivulje označavaju područje totalne pomrčine Sunca:

Nakon 70 godina riješen misterij - I to na dubini od 1000 metara

Sve ostalo povezano je sa projekcijom koja se može vidjeti samo u kupoli planetarija jer ne postoje slike za to - stoga kada budete u prilici posjetite planetarij Tehničkog muzeja i upoznajte se pobliže s našim Svemirom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook