Andrej Plenković (Foto: Marin Tironi/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Marin Tironi/PIXSELL)

Vlada planira angažirati jednu od najvećih konzultantskih tvrtki na svijetu za posao analize koeficijenata složenosti poslova u državnim i javnim službama.


Pozivajući se na izvore u Banskim dvorima, Večernji list navodi da će se procedura odabira tvrtke otvoriti u idućim tjednima. Cilj je angažirati stručnjake koji nisu pod utjecajem zainteresiranih strana, odnosno postići da se maksimalno ukloni mogućnost lobiranja lokalnih interesnih grupa, tako da želi birati između jedne od najveće četiri svjetske konzultantske kuće ili najvećih konzultantskih kuća za ljudske resurse.

Vezani članci Sjednica Vlade (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) - 2 Plenković: "Sutra očekujemo rezultate o štrajku i onda ćemo vidjeti koje korake poduzeti dalje" Blaženka Divjak (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Ministrica Blaženka Divjak o ostavci: "Ja nisam dezerter, na ovo sam upozoravala prije nekoliko mjeseci"

Njihov bi posao bio procijeniti vrijednost svakog pojedinog radnog mjesta u sustavu, odrediti potencijalne koeficijente za taj posao, ali i procijeniti potreban broj izvršitelja za obavljanje zadanog opsega poslova.

Jednostavniji i transparentniji izračun plaća

Drugim riječima, Vlada bi na temelju takve analize imala podlogu ne samo za određivanje plaća, nego i za eventualne otkaze jer bi se konačno saznalo koliki su točno viškovi u javnom sektoru, ističe Večernji list.

Cilj vladajućih je što veći dio dodataka na plaće, kojih ima na stotine, inkorporirati u sam koeficijent složenosti poslova. Na taj bi se način izračun plaća učinio jednostavnijim, ali i transparentnijim. U zdravstvu i školstvu pobrojani su deseci dodataka na plaću, pa se tako liječnicima ovisno o smjeru specijalizacije plaće uvećavaju za različiti postotak, dok im je koeficijent svima isti.

Analiza bi prve rezultate trebala pokazati već u prvoj polovici 2020. godine, nadaju se u Vladi, ali njezina primjena ovisit će isključivo o političkoj volji, donosi Večernji list. (Hina)