Uskrsni krijes običaj je bez kojeg ne može proći nijedna Velika subota u Međimurju.


Spomenete li vuzmenku nekome tko nije iz Sjeverne Hrvatske vjerojatno će misliti da se radi o nekoj gospođi ili lutki koja simbolizira uskrsni običaj poput one koja se u mnogim krajevima naše zemlje pali u pokladno vrijeme. I ne bi im mogli zamjeriti, jer Hrvati znaju više o grčkoj ili rimskoj mitologiji i vjerovanjima, nego o onim slavenskim.

Vezani članci Slika nije dostupna Dosta vam je klišeja? Ovo Valentinovo može biti puno zabavnije Slika nije dostupna ''Što prije zaboravite uspjeh, to ćete ga prije ponoviti''

Slaveni su također štovali prirodu i iz nje dobivali inspiraciju za stvaranje bogova i nadnaravnih bića te priča i legenda o njima. Gdje je priroda bila zanimljivija, poput Like, Istre ili Sjeverne Hrvatske tamo je mašta bila bujnija. Neke priče i običaji toliko snažno žive u našem folkloru da su opstali i nakon dolaska kršćanstva, a najviše ih je tijekom blagdana kao što je Uskrs.

Vuzmenka ili uskrsni krijes jedan je takav običaj bez kojeg ne može proći niti jedna Velika subota uoči Uskrsa u Međimurju. Davno prije u tom su kraju vjernici Veliku subotu provodili u molitvi i postu posjećujući posebno uređen Isusov grob u Crkvi prisjećajući se njegove muke, smrti i uskrsnuća, a navečer bi se pred crkvom slagala hrpa od drva, odnosno lomača, koja se palila na iskonski način, trenjem drveta o drvo ili kresanjem kamena o kamen. Vatru bi palio svećenik, pored nje bi se okupljala mladež, a kasnije bi svatko nosio kući malo posvećene vatre s vuzmenke kako bi se novim plamenom obnovila ona na ognjištu.

Danas ovaj običaj izgleda kudikamo drugačije. Vuzmenka se često slaže na velikim prostorima poput livada jer neke dosežu i do nekoliko desetaka metara. Počinje se 'graditi' već ranije popodne, a pali se, naravno na suvremeniji način, u večernjim satima. Uskrsni krijes glavna je atrakcija kako za mještane tako i za slučajne turiste, kažu nam iz Termi Sveti Martin koji će na svojim prostorima ove godine podržati ovu staru tradiciju svog kraja i za svoje goste osigurati noćno paljenje vuzmenke, nakon čega slijedi dobra zabava u Pubu Potkova ili noćno kupanje za one željnije mirnijeg odmora.

U ovim krajevima mještani se druže oko vatre sve dok ona ne izgori i vjeruju kako ovaj krijes nagoviješta ponovno buđenje prirode, proljeće, novu godinu, a s vatrom u ognju sve staro nestaje, a novo nastaje.