Obavijesti Pretražite Navigacija
Znate li što je?

Vuzmenka: Što veća, to bolja, tjera zimu i najavljuje proljeće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskrsni krijes običaj je bez kojeg ne može proći nijedna Velika subota u Međimurju.

Spomenete li vuzmenku nekome tko nije iz Sjeverne Hrvatske vjerojatno će misliti da se radi o nekoj gospođi ili lutki koja simbolizira uskrsni običaj poput one koja se u mnogim krajevima naše zemlje pali u pokladno vrijeme. I ne bi im mogli zamjeriti, jer Hrvati znaju više o grčkoj ili rimskoj mitologiji i vjerovanjima, nego o onim slavenskim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mihovil Španja ''Što prije zaboravite uspjeh, to ćete ga prije ponoviti'' Slika nije dostupna Hoću, mogu, znam Mihovil Španja: Motivacijski govor koji će vam pomoći u ostvarivanju ciljeva

Slaveni su također štovali prirodu i iz nje dobivali inspiraciju za stvaranje bogova i nadnaravnih bića te priča i legenda o njima. Gdje je priroda bila zanimljivija, poput Like, Istre ili Sjeverne Hrvatske tamo je mašta bila bujnija. Neke priče i običaji toliko snažno žive u našem folkloru da su opstali i nakon dolaska kršćanstva, a najviše ih je tijekom blagdana kao što je Uskrs.

Vuzmenka ili uskrsni krijes jedan je takav običaj bez kojeg ne može proći niti jedna Velika subota uoči Uskrsa u Međimurju. Davno prije u tom su kraju vjernici Veliku subotu provodili u molitvi i postu posjećujući posebno uređen Isusov grob u Crkvi prisjećajući se njegove muke, smrti i uskrsnuća, a navečer bi se pred crkvom slagala hrpa od drva, odnosno lomača, koja se palila na iskonski način, trenjem drveta o drvo ili kresanjem kamena o kamen. Vatru bi palio svećenik, pored nje bi se okupljala mladež, a kasnije bi svatko nosio kući malo posvećene vatre s vuzmenke kako bi se novim plamenom obnovila ona na ognjištu.

Danas ovaj običaj izgleda kudikamo drugačije. Vuzmenka se često slaže na velikim prostorima poput livada jer neke dosežu i do nekoliko desetaka metara. Počinje se 'graditi' već ranije popodne, a pali se, naravno na suvremeniji način, u večernjim satima. Uskrsni krijes glavna je atrakcija kako za mještane tako i za slučajne turiste, kažu nam iz Termi Sveti Martin koji će na svojim prostorima ove godine podržati ovu staru tradiciju svog kraja i za svoje goste osigurati noćno paljenje vuzmenke, nakon čega slijedi dobra zabava u Pubu Potkova ili noćno kupanje za one željnije mirnijeg odmora.

U ovim krajevima mještani se druže oko vatre sve dok ona ne izgori i vjeruju kako ovaj krijes nagoviješta ponovno buđenje prirode, proljeće, novu godinu, a s vatrom u ognju sve staro nestaje, a novo nastaje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene