Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni lovci ni građani ne mogu ništa

Vukovi napadaju, a gradskim su vlastima ruke vezane: "Od države samo tražim da ga uhvate i odvedu"

Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Zadrani su na nogama nakon napada vuka na rubnim dijelovima grada, svega 500 metara od kuća. Traže hitna rješenja, no opasnom i zaštićenom predatoru ne može nitko ništa dok Ministarstvo zaštite okoliša ne odobri odstrel.

Europskom direktivom strogo zaštićeni vukovi ušli su i rade štete na teritoriju Grada Zadra. U zadarskom naselju Crno vukovi su u samo jednom stadu usmrtili 30 janjaca, a gradskoj su upravi ruke vezane.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Slika nije dostupna Ostali bez više od pola stada Vukovi zaklali i mrcvarili 15 ovaca u Gorskom kotaru: "Čini se da su ubijali radi ubijanja"

"To nije u ingerenciji grada. Vjerujem da država i državne institucije koje su nadležne za praćenje tih situacija rade svoj posao", rekao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić (HDZ).

"U situacijama kada član Interventnog tima utvrdi da se radi o problematičnoj jedinki vuka koja ugrožava sigurnost ljudi, Ministarstvo može iznimno dopustiti interventni odstrel", stoji u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša.

O tome bi do kraja tjedna trebao biti održan sastanak, a do tada su nemoćni i stanovnici i lovci.

"Populaciji vuka, zaštićenoj svojti, lovci ne mogu ništa. Na kraju, niti žele to raditi bez ikakvog odobrenja Ministarstva", rekao je Roko Pavić iz Lovačkog saveza Zadarske županije.

Ni psi čuvari ni ograde nisu spriječile vukove da se približe Zadru. U susjednoj Murvici, Valentinu je prije godinu i pol dana u jednom naletu stradalo 50 ovaca.

"Najprije su rekli da ćemo dobiti 8000 kuna, ali smo dobili samo 4000. Za to nismo nikakvo dobili objašnjenje", rekao je Valentino Žilić. "Od države samo tražim da se on eliminira, da se on makne. Ne da se on ustrijeli, ne da se on ubije, nego da ga uhvate i odvedu u njegovo stanište", dodao je.

Problem vukova diljem Hrvatske postoji već godinama. Za razliku od stanovnika, rješenje državne vlasti vide u novom Planu upravljanja vukom, koji je još uvijek u izradi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene