Dramatičan apel uzgajivača konja iz zaleđa Novog Vinodolskog. Očajni su jer im vukovi sve češće ubijaju konje. Smatraju da tih strogo zaštićenih zvijeri ima previše na tom području i da bi ih trebalo na neki način ukloniti. Stručnjaci pak tvrde kako je vukova u Hrvatskoj sve manje i da moraju ostati zaštićeni.

Galerija


Josip svakodnevno obilazi pašnjak i pregledava ogradu, no ona nije prepreka vukovima koji mu napadaju i ubijaju konje.

Vezani članci Vukovi u Lici - 5 Ličani strahuju od divljih zvijeri: "Treba nam puno pasa, ali vuk je ipak pametnija životinja" Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vukovi napadaju, a gradskim su vlastima ruke vezane: "Od države samo tražim da ga uhvate i odvedu"

Uzgajivaču konja Josipu Rubičiću su ove godine vukovi ubili desetoro ždrjebadi u radijusu od 300 metara oko njegove kuće.

Predsjednik Konjogojske udruge "Primorac" Mijat Jovanović suočava se s istim problemom klanja. “Od mojih 26 konja meni je ostalo svega troje ždrjebadi. Zatvorio sam ih i držati ću ih cijelu godinu u štali da ih spasim. Nema mi druge“ kaže Jovanović.

Vuk (Dnevnik.hr)
Vuk (Dnevnik.hr)

Konjogojci kažu da je vukova previše. U Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu koja brine i o vukovima tvrde da ih je manje od 200. I stoga čopori u zaleđu Novog Vinodolskog moraju ostati zaštićeni.

Prof. dr. Đuro Huber s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu donosi isti zaključak. “Nažalost imam osjećaj da zadnjih 5,6 godina trend ide malo silazno. I da je ispod onog broja koji smo postavili u planu upravljanja vukom kao ciljani. A ciljani broj nije manje od 200“ objašnjava Huber.

Lovci kažu da ih sve češće viđaju u podnožjima Male Kapele. Ivan Selica iz LD „Košutnjak“ vidio je dva vuka pri nedavnoj prilici lova na životinje.

Vuk (Dnevnik.hr)
Konj ozljeđen od vuukova (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Uzgajivači okupljeni u konjogojskoj udruzi smatraju da treba zaštiti vukove ali i domaće životinje.

Uzgajivač konja Drago Uremović dijeli isto mišljenje. “Bolje bi bilo državi da ogradimo za toga vuka, ne znam, 100 hektara. Imamo ga, ne radi štetu, ne bi to koštalo previše, mi ćemo ga hraniti, ima toga što nastrada prirodno“ kaže Uremović.

Većina konjogojaca ipak smatra da bi odstrjel ili preseljenje u nenastanjene dijelove Hrvatske bilo jedino pravo rješenje ovog problema.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr