Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u hrvatskoj 49 čopora

Vukovi piju vodu u Lovreću: Među mještanima je zavladao strah, zvijeri znaju doći i do samih kuća

Vukovi piju vodu u Lovreću (Foto: Dnevnik.hr)
Vukovi piju vodu u Lovreću (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vukovi piju vodu u Lovreću (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Imotskoj krajini se bore s vukovima. U Lovreću su mještani snimili tri vuka i strahuju da je u blizini njihovih kuća još veći čopor. Lovci traže dozvolu za odstrel, no vuk je zaštićena životinja.

Tri vuka nisu se krila, pili su vodu. I to pred očima lovca blizu Lovreća u Imotskoj krajini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kod Drniša Muškarac išao u krivolov, spotaknuo se pa sam sebi propucao nogu Slika nije dostupna Čudo i nevjerica Evo što lovci kažu o Vidoševićevom prepariranom 'životinjskom carstvu'

"Imamo dojave mještana da ih vide uz rub sela, sumrak, rano ujutro, vide jedan, dva primjerka. To je uglavnom starije življe, ljudi se boje", rekao je Tomislav Jelić iz Lovačke udruge Gradina iz Lovreća. 

Vukovi, tvrdi, znaju prijeći i desetke kilometara u potrazi za hranom. Vukovi na ovom području nisu neuobičajena pojava. Ali ih je, kažu lovci, previše i rade im velike štete. Znaju doći i bliže kućama.

"Tu je negdje od 11 do 15 jedinki. Rade nam ogromne štete. Mi u lovištu jednostavno nemamo divljih svinja. Ako koja dođe, prođe dalje, boji se vuka", objašnjava Tomislav Jelić. 

Prošle godine vuk je usmrtio nekoliko pasa na ovom području. Mještanima nije svejedno.

"Ti vukovi su došli najvjerojatnije sa sjevera. Svatko traži gdje mu je bolje, no svakako nije ugodno vidjeti te navodno opasne životinje blizu kuće", rekao je Ante Čaljkušić iz Lovreća. 

Prema izvješću o stanju populacije vuka u 2015. u Hrvatskoj je 156 jedinki raspoređenih u 49 čopora, tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša. Prikupljeni su, dodaju, novi uzorci izmeta i tkiva vuka te će rezultati DNK analize uskoro biti poznati kao i nova procjena brojnosti populacije. U tijeku je, kažu, i izrada novog plana upravljanja vukom.

Kazne za ubijanje ili hvatanje vuka su velike - za pravnu osobu mogu dosezati i do 200 tisuća kuna, a za fizičku osobu do 30 tisuća. Tu je i dodatna naknada štete po prirodu koja iznosi čak 40 tisuća kuna po vuku. Ali, ovisno o kvalifikaciji, ubijanje vuka može biti i kazneno djelo za što se predviđa čak i zatvor do tri godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene