Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovarci prosvjeduju protiv sabirališta životinjskog otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedesetak građana Vukovara prijepodne je na pola sata zapriječilo jedan trak državne ceste Vinkovci-Vukovar na ulazu u Vukovar, prosvjedujući protiv gradnje Sabirališta animalnog otpada u šumi Đergaju na samu ulazu u grad.

Gradnja toga sabirališta počela je prije nekoliko tjedana, a riječ je o projektu vukovarske Veterinarske stanice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

Prosvjed su organizirali Koordinacija udruga proisteklih iz
Domovinskog rata grada Vukovara i vukovarsko Lovačko društvo "Zrinski", a pridružili su im se građani koji žive blizu budućeg sabirališta.

Prosvjednici ističu da je šuma Đergaj vukovarsko izletište, ali i "pluća grada".

"Ako se radovi nastave, spremni smo zatvoriti oba traka ceste. Nećemo dopustiti da se na ovom mjestu izgradi sabiralište uginulih životinja jer strahujemo za zdravlje ljudi, a uništava se i park-šuma Đergaj", rekao je u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Danijel Rehak.

Govoreći u ime građana koji žive uz Vinkovačku cestu, koja je u blizini budućeg sabirališta, bivši saborski zastupnik Marko Miljević ocijenio je kako bi sabiralištem za uginule životinje u šumi Đergaju Vukovar dobio ekološku bombu.

"Na tom području 70 posto vjetrova puše svjeveroistočno, što znači da sve mirise i moguća onečišćenja nose prema gradu i nedalekoj Općoj bolnici", rekao je Miljević. Zauzeo se, kao i svi prosvjednici, da se sabiralište premjesti na drugi kraj Vukovara, pokraj odlagališta otpada u Petrovačkoj doli.

Direktor Veterinarske stanice Stanislav Rora nakon prosvjeda došao je k novinarima te izjavio kako je projektom sabirališta Veterinarska stanica uvrštena u EU-ov program SAPARD, iz kojega treba povući 3,8 milijuna kuna. Ustvrdio je da sabiralište ne će ugroziti zdravlje ljudi koji žive u njegovoj blizini.

Također je kazao kako u Veterinarskoj stanici nemaju ništa protiv da se sabiralište premjesti na drugo područje "ako se nađe način da se Stanici nadoknade 3,8 milijuna kuna iz SAPARD-a", koje će, po njegovim riječima, izgubiti ako se promijeni lokacija.

Rora je također rekao kako će se u sabiralištu "samo prikupljati strvine i nusproizvodi životinjskog podrijetla i odvoziti u kafileriju u Sesvetski Kraljevec i ondje se spaljivati.

Najavio je da se u 15 sati u Uredu vukovarske gradonačelnice Zdenke Buljan treba održati sastanak na kojem će se pokušati prevladati teškoće nastale zbog gradnje sabirališta u šumi Đergaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene