Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovar: Ultramaraton '108 kilometara za 108. brigadu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četrnaest ultramaratonaca iz Slavonskog Broda, Osijeka i Zagreba trči ultramaraton "108 kilometara za 108. brigadu" od Ovčare do Slavonskog Broda povodom 17. obljetnice osnutka 108. brigade Zbora narodne garde (ZNG), osnovane 28. lipnja u mjestu Podckravlje kraj Slavonskog Broda.

Start ultramaratona bio je s mjesta masovne grobnice na Ovčari nedaleko Vukovara, gdje su 1991. godine pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubili 200 ranjenika i civila odvedenih nakon pada Vukovara iz vukovarske bolnice.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

U spomen na poginule i nestale u Domovinskom ratu položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

Sudionike utrke, među kojima su najstarijem Nikoli Kovaču 62 godine a najmlađem Ivici Vidoviću 14 godina, na startu su pozdravili gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, predsjednik Organizacijskog Odbora ultramaratona i jedan od ratnih zapovjednika 108. brigade brigadni general Josip Zvirotić te predstavnici Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Na putu prema Vukovaru ultramaratonci su zastali na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su također položili vijenac i zapalili svijeće.

Na putu dugom 108 kilometara do Slavonskog Broda u koji bi trebali stići večeras oko 19,30 sati proći će kroz Vinkovce, Stare Mikanovce, Strizivojnu-Vrpolje, Garčin i Podvinje.

108. brigada ZNG-a djelovala je tijekom 1991. i 1992. godine na novogradiškom području i u bosanskoj Posavini. Nakon pada Bosanskog Broda 1992. godine dio brigade je demobiliziran. Kroz njezine postrojbe prošlo je oko 10.000 hrvatskih branitelja od kojih je 157 poginulo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene