Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanje Dana sjećanja

'Sigurno se sjećate događaja 27. lipnja 1991. u Osijeku kada je tenk tadašnje JNA pregazio crvenog fiću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vukovaru je predstavljena knjiga ratnog reportera Žarka Plevnika 'Crveni fićo'.

Predstavljanjem knjige ratnog reportera Žarka Plevnika 'Crveni fićo', u Vukovaru je u utorak navečer počelo obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u sklopu kojega će se do 20. studenoga pod motom 'Vukovar, mjesto posebnog pijeteta' održati niz komemorativnih i drugih prigodnih događaja kojima će se podsjetiti na stradanje Vukovara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Carev roštilj VIDEO Rusi unaprijedili važno oružje? Velike metalne grdosije pravi su izazov ukrajinskim dronovima Osijek protiv komaraca - 2 Slavonija bez problema Dronovi, čamci, amfibije... Sve je spremno za veliku bitku, ali je li to dovoljno? "Nisu to baš zmajevi koji piju krv"

'Sigurno se sjećate događaja 27. lipnja 1991. godine u Osijeku kada je tenk tadašnje JNA pregazio crvenog fiću. Autor sam te TV snimke, koja je obišla svijet i koju vrlo često koriste brojne TV kuće, a koju sam snimio tada na raskrižju Vukovarske i Klajnove ulice"' prisjetio se poznatog događaja s početka Domovinskog rata autor Žarko Plevnik.

Plevnik je tijekom Domovinskog rata radio kao novinar u osječkom TV studiju snimajući brojne izvještaje iz Osijeka, Vukovara i drugih mjesta Slavonije i Baranje. Kako je rekao, u knjizi 'Crveni fićo' utkane su njegove ratne reportaže iz 1991. i 1992. godine, a sav prihod od prodaje knjige namjenjen je razminiranju minsko sumnjivih površina u Hrvatskoj.

Predsjednik na Facebooku: 'U Vukovar ću ići'

O knjizi su uz autora govorili voditelj vukovarskog Centra Instituta društvenih znanosti 'Ivo Pilar' Dražen Živić i professor emeritus Stanislav Marijanović. Ulomke iz knjige uz glazbenu pratnju Darija Plevnika čitala je dramska umjetnica Vlasta Ramljak.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se odlukom Hrvatskog sabora u spomen na 18. studeni 1991. godine kada je nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana grada Vukovara, a pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi ušli u grad.

Središnji komemorativni program održat će se 18. studenoga, a toga dana ulicama Vukovara proći će kolona sjećanja, tradicionalno predvođena hrvatskim braniteljima, sudionicima obrane Vukovara 1991. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene