Vukovarsko Gradsko vijeće s 12 glasova za i šest protiv podržalo je zaključak gradonačelnika Ivana Penave da nisu stvoreni uvjeti za proširenje prava srpskoj nacionalnoj manjini. Podržao ih je i Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.


Gradsko vijeće Vukovara podržalo je zaključak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave prema kojem nisu stvoreni uvjeti za proširenje prava srpskoj nacionalnoj manjini u tom gradu. Odluka je donesena s 12 glasova za i šest protiv. 

Vezani članci Srpska zajednica ostaje bez prava u Vukovaru - 2 Srpskoj zajednici u Vukovaru manja prava, Penava: "Vukovar će dobiti svoju šansu sigurno za 10 godina stabilnosti" Porfirije u Vukovaru - 2 Porfirije dolazi u Vukovar na obljetnicu pogibije Blage Zadre, Penava: "Ne mogu na taj posjet gledati kao na nešto dobro"

Stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga između hrvatskog naroda i srpske manjine, odlukom Ustavnog suda, razmatra se svake godine u listopadu. Svoj zaključak, istovjetan onom prošlogodišnjem, Penava je obrazložio još uvijek neprocesuiranim ratnim zločinima.

Srđan Kolar, vijećnik SDSS-a, rekao je za Dnevnik Nove TV da table s nazivima u Vukovaru još uvijek nisu označene po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. "Imali smo određeni prijedlog da se to parcijalno odnosi na mjesta gdje mi kao pripadnici srpske zajednice činimo većinu", rekao je Kolar. 

Penava, međutim, kaže da mu je neshvatljivo da nekome pada na pamet preskočiti ono što se dogodilo u Vukovaru i tražiti od njih da jednostavno zaborave. 

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, rekao je novinarima: "Nisam vidio konkretan zaključak koji je donesen. Prema mojim informacijama već se primjenjuje Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, ne u punom opsegu, ali u određenim dijelovima se on zapravo primjenjuje i poštuje", rekao je novinarima Malenica nakon užeg kabineta Vlade.

Današnji zaključak, dodao je, proizlazi iz odluke Ustavnog suda od prošle godine i statutarne odluke Grada Vukovara gdje je dana ovlast Gradskom vijeću da svake godine u listopadu razmatra jesu li se stekli uvjeti za proširenjem prava pripadnika nacionalnih manjina. "Oni znaju najbolje situaciju u Vukovaru, a to je zaključak i Ustavnog suda iz 2014. i 2019. godine, da svakako treba uzeti u obzir i stradanje Vukovara", rekao je Malenica novinarima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju