Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije u srijedu otkrio detalje razgovora s izaslanikom EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčkom, vođenog dan ranije u Beogradu, najavivši da će o regionalnim pitanjima razgovarati u četvrtak u Sočiju i s ruskim šefom države.

Galerija Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Alekandar Vučić Aleksandar Vučić +1 Aleksandar Vučić (Foto: Pixell)

Istaknuvši da Srbija traži razgovore s Kosovom "na svim razinama i o svim temama", Vučić je na jednoipolsatnoj tiskovnoj konferenciji rekao da je jučerašnji razgovor s Lajčakom u Beogradu bio "korektan i normalan", ali je naglasio da "ne bi htio iznositi detalje".

Iz Bruxellesa je danas najavljeno da će Lajčak u četvrtak posjetiti Prištinu i prenijeti očekivanja EU-a, počevši od primjene do sada postignutih sporazuma do "odgovornog ponašanja".

Lajčak će čelnike u Prištini upoznati s "porukama ministra EU 27 i kako bi se napredovalo u pripremi sljedećeg sastanka na visokoj razini, za koji se nadamo da će biti održan do kraja godine", izjavio je glasnogovornik EU-a Peter Stano agenciji Tanjug.

Kosovo će, također, biti jedna od tema razgovora srbijanskog predsjednika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u četvrtak u Sočiju.

Sandra Rapčak - 3 Imala je samo dvije godine kada joj je nestao otac: "Postoje osobe koje znaju istinu o našim nestalima, ali ne žele reći"

Vučić je danas otputovao u Rusiju, a uoči susreta s Putinom novinarima rekao kako će ruskog šefa države obavijestiti o dosadašnjim razgovorima u pogledu Kosova te o regionalnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Pretpostavljam da ćemo razgovarati o situaciji u regiji, o našem viđenju situacije. Ja se uvijek čuvam da ne govorim i da se na izravan način ne miješam u unutarnje stvari drugih država", rekao je Vučić.

Jedna od najvažnijih tema s ruskim šefom države bit će, međutim, i energetska kriza jer Srbija nastoji osigurati nastavak povoljnog aranžmana za isporuku plina, kojeg sada plaća 270 dolara za 1000 kubičnih metara, dok je cijena na burzi u srijedu ujutro bila 1064 dolara.

Aleksandar Vučić Vučić primio treću dozu cjepiva i priznao bitnu pogrešku: ''To bi bilo fer. Nažalost se nisam na vrijeme toga sjetio''

"Imamo četiri stvari koje trebamo riješiti s Putinom, a na prvom mjestu je cijena. Drugo je trajanje ugovora. Moramo osigurati količine plina više od tri milijarde (kubičnih metara), ali moramo imati i fleksibilnost, jer u međuvremenu moramo graditi skladišta", rekao je Vučić najavljujući sutrašnji susret s Putinom.

Vučić je danas kazao da su rezerve plina u Srbiji "pale na 128 milijuna kubičnih metara" te da od opskrbe plinom ovisi i cijena struje, koja je sada, zbog povoljnih cijenovih aranžmana pri dugoročno ugovorenoj isporuci plina, znatno jeftinija u Srbiji "nego u cijeloj Europi".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju