Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhunac toplinskog vala

"Poduzmite mjere. Zaštitite sebe, djecu i starije": Za dijelove Hrvatske izdano crveno upozorenje

Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL
Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL
Aktualno Galerija Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL +0 Crveno upozorenje Meteoalarma (Foto: DHMZ) Galerija 1/2 >>
Na snazi su upozorenja za cijelu zemlju zbog visokih temperatura. Stigao je vrhunac toplinskog vala.

Karta meteoalarma Europe otkriva da je u Hrvatskoj danas najtoplije na Starom kontinentu. Temperature neće jenjavati ni u sljedeća četiri dana. Alarm se crveni za Knin, Rijeku, Split i Dubrovnik. Zagreb će sutra i u subotu biti u narančastom, dok će ostale dane, baš kao i Osijek, biti suočen s umjerenom opasnošću. Karlovac i Gospić još samo sutra ne moraju brinuti, od četvrtka i oni će biti u žutom.

Građane su već oko 8 sati probudile temperature iznad 30 stupnjeva. Najtoplije je na obali gdje je u jedan sat u Šibeniku i Zadru izmjereno 36 stupnjeva, na Rabu i u Splitu 35, a u Rijeci 34.

Mjerodavne službe izdale su upozorenja, pogotovo za najosjetljivije skupine, kako se zaštititi, podsjećaju na potrebu povećanog unosa tekućine, izbjegavanje izravnog izlaganja suncu, pogotovo između 10 i 17 sati, a kroničnim bolesnicima poručuju da se drže terapije i rashlađenih prostora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

"PODUZMITE MJERE, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", stoji u upozorenju DHMZ-a.

Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL Crveno upozorenje Meteoalarma (Foto: DHMZ) Foto: DHMZ

Sunčano i vruće

Nastavlja se većinom sunčano i vruće vrijeme. Toplinski val koji postupno stišće i naše krajeve svoj će vrhunac dosegnuti u utorak i u srijedu, kad će temperatura mjestimice prelaziti i 35 stupnjeva.

No ovako visoke temperature, stupanj-dva više ili manje, na nekim za to karakterističnim mjestima mogu se zadržati sve do nedjelje. To su svakako Knin, zatim Šibenik, Ploče.

Tlak zraka izjednačen je ili malo povišen. Nema značajnijih fronti u blizini, ali i u utorak može biti lokalnih nestabilnosti, i to prije svega u Slavoniji i Baranji.

Visoke temperature

Današnji dan počeo je sunčano i vruće s temperaturama koje su već u 8 sati u pojedinim dijelovima zemlje prelazile 30 stupnjeva Celzijevih. Više-manje sunčano nastavit će se i poslijepodne. Bit će tek dnevnog razvoja oblaka, no pljuskova ipak ne bi trebalo biti. Zato će se živa u termometrima rastezati preko 30, mjestimice i do 34 stupnja. U hladu, naravno.

U Slavoniji i Baranji malo nestabilnije, pa je lokalno moguć pokoji pljusak, premda će i ovdje veći dio dana prevladavati sunčano. Tek mrvicu manje vruće nego na zapadu. Očekuje se od 31 do 33.

Većinom sunčano i dosta vruće prevladavat će i na sjevernom Jadranu, čak i u gorskoj Hrvatskoj. U gorju 29 do 32 stupnja, a na moru i više, na sjevernom Jadranu sutra od 33 do 35. Nakon bure poslijepodne će puhati uglavnom zapadni i sjeverozapadni vjetar.

I u Dalmaciji će biti sunčano i vruće. Malo nestabilnije bit će u zaleđu, gdje su male šanse poslijepodne za lokalni pljusak. Puhat će uglavnom sjeverozapadnjak, dok temperatura i na tom području sutra ide do 35.

Vrlo visok UV indeks

Temperatura mora je većinom između 24 i 26 stupnjeva, a u skladu s prognozom naoblake, UV indeks će biti vrlo visok.

Od sredine tjedna ponovno nešto nestabilnije, pa bi uz jači razvoj oblaka u poslijepodnevnim satima na kontinentu opet moglo biti izraženijih pljuskova, osobito prema istoku zemlje. Zadržat će se vruće, iako će temperatura biti malo niža.Uglavnom sunčano i svakako vruće ostaje i na Jadranu.

U četvrtak i petak može biti više oblaka, vjerojatnije u unutrašnjosti Istre i Dalmacije gdje će pritom biti i malih mogućnosti za kakav pljusak. Uz ponegdje vrlo tople noći, neće biti jako ugodno. Danju se zato svakako osvježite u moru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene