Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Temperaturni rekordi posljednjih dana oduševili su ljubitelje aktivnosti u prirodi, razodjenuli i zimogrozne, ali pomalo uplašili skeptike, jer, kažu sigurno će nam se obiti o glavu u veljači ili ožujku. Prognostičari najavljuju - nakon nešto tmurnijeg vikenda, i sljedeći tjedan bit će sunčan.


Prognoza za sljedeća tri dana

Ni sutrašnje jutro neće proteći bez mjestimične magle, pri čemu je može biti i na sjevernom dijelu Jadrana, posebice zapadnoj obali Istre. Ako neće bura smetati vozačima, mogla bi magla mornarima.

Vezani članci Katarina Jusić Snijeg i orkanski vjetar stvorili kaos na cestama: Zabilježene brojne nesreće, vozači na jednu stvar i dalje moraju posebno paziti Prevrnula se prikolica na autocesti A1 01 Snijeg i orkanska bura stvaraju velike probleme u prometu: Na A1 prevrnula se prikolica, ne putujte ako ne morate

U središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji na sutrašnje Martinje bit će pretežito sunčano s malo oblaka. Malo toplije nego danas, što je popodne desetak stupnjeva više od prosjeka. Malo sjevernih vjetrova više će goditi nego smetati.

U Istri i na Kvarneru, a slično i u Gorskom kotaru i Lici, sutra sunčano i iznadprosječno toplo s popodnevnom temperaturom bližom 20-om nego 15-om stupnju Celzijeve ljestvice. Na moru će puhati slab ili umjeren sjeverozapadnjak.

Vrijeme će nas opet iznenaditi

U kopnenoj Hrvatskoj četvrtak nakon jutarnje magle sunčan i topao, a zatim do subote oblačnije i hladnije, što će se završiti sa sjevernim vjetrovima. U subotu u najsjevernijim krajevima gdjegdje kišica, kao mala nezgoda za izletnike i gljivare.

U većem dijelu Dalmacije do kraja tjedna sunčano i ugodno toplo, a na sjeveru prolazno naoblačenje s kišicom uz malo zahladnjenje i buru.

U Slavoniji se Martinje smatra pretečom zime,kad počinju i kolinja, kao pripreme za božićno slavlje. Otud izreka: Sveti Martin, krmak na klin! Pučkim vremenarima godi lijepo martinjsko vrijeme, jer im nagoviješta povoljnu zimu, pa zato i dobar urod žita sljedeće godine. Na to upozorava izreka: Ako je Sveti Martin suh, po zimi bo rasel kruh!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook