Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Bura je jednom hrvatskom gradu donijela - obaranje temperaturnog rekorda: Meteorolog objašnjava što je tomu uzrok i kakvo nas vrijeme čeka

Bura se zagrijala pri spuštanju niz Dinaride pa je u Zadru srušen temperaturni rekord iz 1961. godine, te izmjereno gotovo 39 stupnjeva. Ipak, vremenska prognoza Dnevnika Nove TV pokazuje kako će bura barem malo rashladiti većinu zemlje, no vrijeme će i dalje biti vruće. Više donosi Darijo Brzoja.

Da vjetar pojačava osjet hladnoće svi znaju, ali da u suradnji s toplinskim valom može povisiti temperaturu toliko da oborimo rekord, to je mnogima novost. Naime, u Zadru je u subotu u 15 sati izmjereno 38,9 stupnjeva, što je apsolutni rekord za tu postaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

Bilo je čak 2 i pol stupnja više vruće od dosadašnjeg maksimuma iz 1961. Krivac je, uz toplinski val, nećete vjerovati, bura. Naime, spuštajući se niz Dinaride zrak se adijabatski zagrijao i do obale stigao mnogo topliji nego je bio prije. Kažemo da bura fenira, prema vjetru koji se zove Fen, i puše u Alpama. Ondje je ovaj efekt zagrijavanja uz koji se lako zimi topi i snijeg, dobro poznat.

Jutro djelomice ili pretežno sunčano. Više sunca na istoku i duž Jadrana, a u sjevernim kopnenim predjelima uz promjenjivu naoblaku sa malo kiše i poneki pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti između 16 i 20, a na Jadranu od 22 do 26 stupnjeva.

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano i manje vruće. Uz sjeverac, temperatura od 26 do 30 stupnjeva.

Na istoku pretežno sunčano, manje vruće nego prethodnih dana, ali više vruće nego na zapadu. Od 29 do 32 stupnja.

U gorskoj Hrvatskoj je poslijepodne uz dnevni razvoj oblaka moguć poneki pljusak. Na sjevernom Jadranu sunčano, tek povremeno uz umjerenu naoblaku. Umjerena i jaka bura, slabjet će prema kraju dana. Temperatura najčešće između 31 i 33 stupnja, a u gorskoj Hrvatskoj od 24 do 27.

Najviše vruće ponovno se očekuje u Dalmaciji. Prevladavat će sunčano, dok je u zaleđu poslijepodne uz jači razvoj oblaka moguć i pljusak s grmljavinom. Ponekog pljuska na jugu može biti i na obali. Bura će slabjeti te na otvorenom moru kasnije i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura uglavnom između 32 i 35 stupnjeva.

Temperatura mora je većinom od 25 do 28. Najtoplije je u Istri. UV-indeks u većini zemlje visok ili vrlo visok.

Vrijeme će u kopnenom području idućih dana biti djelomice sunčano i ne posve stabilno te svakako ugodnije, odnosno svježije. Temperatura će i dalje biti prava ljetna, samo ipak ispod 30 stupnjeva. Uz više oblaka mjestimice će biti moguće i malo kiše ili pljusak, u ponedjeljak češće na zapadu, a u utorak vjerojatnije na istoku.

Na Jadranu se očekuje djelomice ili pretežno sunčano u prvoj polovici slijedećeg tjedna. Povremeno će biti više oblaka, pa je i ovdje moguć pljusak, no rjeđe i uglavnom izolirano, vjerojatnije na južnom dijelu, južnije od Splita. Puhat će bura, većinom umjerena, jedino podno Velebita i jaka. Nakon ove velike vrućine, i na moru bi u novom tjednu trebalo biti barem malo ugodnije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene