Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Traju pripreme za pregovore s Mađarima oko otkupa dionica Ine od MOL-a. Očekuje se i susret Andreja Plenkovića s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Iz oporbe pak stižu kritike da Vlada ne bi smjela voditi pregovore sa šefom MOL-a Szoltom Hernadijem kojeg traži hrvatsko pravosuđe.


Dok premijer Andrej Plenković najavljuje razgovore s kolegom Viktorom Orbanom, Božo Petrov tu temu jučer je izbjegavao.

Vezani članci Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca Slika nije dostupna Cijena dionica INE na burzi naglo je skočila, a prava vijest je pala u drugi plan

"Ja sam danas na predstavljanju našeg kandidata. I sve što se treba pitati, treba se pitati g. Pauletića", kazao je predsjednik Sabora na pitanje o Ini.

A u pregovore s Mađarima idu i ministri iz redova Mosta. Unutar Vladina tima. Savjet ministara bi, kako doznajemo, svoj prvi sastanak trebao imati u srijedu. O detaljima plana koji će izložiti Mađarima šute. Tek poručuju - intenzivno rade na pripremama.

U četvrtak bi se Andrej Plenković trebao sastati s Viktorom Orbanom, na neformalnom sastanku šefova država i Vlada na Malti. Iz mađarske Vlade pak poručuju nam da razgovor dvojice premijera ne žele komentirati. Na pregovorima s MOL-om, Plenkovića bi, s druge strane stola mogao dočekati Zsolt Hernadi.

"Mislite da li treba razgovarati s licem s tjeralice? Ne! Ali, ova Vlada definitivno pokazuje da s nikim ne želi razgovarati. Pa oni ne mogu razgovarati ni sami sa sobom. Pogledajte da imaju različito mišljenje i u MOST-u, a i u samom HDZ-u", kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Šefa MOL-a traži hrvatsko pravosuđe. Kako doznajemo sa Županijskog suda, uhidbeni nalog poslan je na sud u Budimpeštu. Hernadijeva obrana tvrdi - ne može mu se dva puta suditi za isto kazneno djelo.

"Mi smo sudu dostavili kompletnu dokumentaciju o postupcima koji su vođeni u Mađarskoj i zatražili od suda da donese odluku o tome radi li se ovdje o presuđenoj stvari", kazao je Hernadijev odvjetnik Goran Mikuličić.

Presuđeno je u korist Mađara na arbitraži u Ženevi. Rok za tužbu kojom će Hrvatska tražiti poništenje te odluke istječe - u srijedu. Ostala su još tri dana za poslati tužbu, no u Ministarstvu zaduženom za energetiku kažu - imaju još dovoljno vremena. Objašnjavaju i da nije lako pripremiti tužbu na presudu koja ima 200 stranica. Poslat će je na Savezni sud u Švicarskoj. Argumente za pobijanje, kao i detalje presude i dalje - ne otkrivaju.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr