Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vojni pilot i ratni heroj Domovinskog rata Danijel Borović, koji je 1992. preletio MIG-om JNA u Hrvatsku, objavio je danas da je pravomoćnom presudom dobio spor protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika i pomoćnika ministra obrane RH Stjepana Adanića, kojega je tužio zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda klevetom.


U presudi koju je na današnjoj konferenciji za novinare Borović predstavio javnosti stoji i da Adanić mora platiti novčanu kaznu u iznosu od 18,5 tisuća kuna te razne sudske troškove.

Vezani članci Slijetanje automobila u kanal kod Varaždina Pijan sletio u kanal pa "parkirao" pod betonskim mostom, ozlijeđenog ga prevezli u bolnicu Masovno cijepljenje u Varaždinu - 7 Epidemija na sjeveru Hrvatske ubrzava, načelnik županijskog stožera: "Po incidenciji smo među 20 najgorih regija u Europi"

Borović je 4. veljače 1992. preletio MIG-om 21 iz Bihaća u na aerodrom u Pulu, čime je Hrvatska vojska dobila svoj prvi borbeni zrakoplov. Spor se vodio zbog navoda koje je Adanić dao u intervju lokalnom glasniku općine Gornji Kneginec 2009. u kojima proziva Borovića da se odlučio na prelet tek nakon službenog priznanja Hrvatske, tvrdi da je Borović akciju izveo samostalno i time ugrozio sve moguće slične akcije, te da je za svoj prelet Borović tražio stan u Hrvatskoj i 200.000 maraka ili će u suprotnom vratiti avion u Srbiju ili BiH.

Svi ti navodi u sudskom procesu pokazali su se kao neistiniti, a sud je zaključio da je "okrivljeni Adanić za drugoga iznosio i prenosio nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti i ugledu putem tiska, zbog čega je kleveta postala pristupačna većem broju osoba, čime je počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda klevetom", stoji u djelu presude koju je donio Općinski sud u Varaždinu, a kasnije potvrdio i Županijski sud.

Borović ističe da ga je Adanić oklevetao kako bi ga diskreditirao i time pomogao na općinskim izborima svome kumu, bivšem HDZ-ovom zastupniku u Saboru i bivšem načelniku općine Gornji Kneginec Anđelku Mihaliću. Adanićevi su navodi bili objavljeni u lokalnom glasniku "Rampa" nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora 2009. kada je Borović bio kandidat HNS-a, SDP-a i HSU-a za načelnika te općine.

Adanića je, rekao je Borović danas, njegova „avantura“ u konačnici koštala oko 50 tisuća kuna. Borović je rekao da je pravomoćna presuda djelomična satisfakcija njemu i njegovoj obitelji za nanesenu sramotu. Kazao je i da odustaje od bilo kakve nove tužbe za nadoknadu štete. Po njegovim riječima, Adanić je u procesu za svjedoke pozvao i bivše zapovjednike HRZ-a, generala Josipa Čuletića i pokojnog generala Imru Agotića.

"General Agotić nije potvrdio niti jednu inkriminiranu činjenicu, dok je iskaz generala Čuletića sud ocijenio pristranim to jest da su njegove tvrdnje neuvjerljive i iskonstruirane", zaključio je Borović uz tvrdnju da je presuda dokaz da je pravda spora ali dostižna i da nitko iz političkog vrha nije zaštićen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook