Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TOTALNI RAT?

Vojni analitičar o jezivoj Putinovoj prijetnji i što znači djelomična vojna mobilizacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je u govoru, kojim je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju, poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s "nuklearnim ucjenama", odgovoriti svom snagom svoga arsenala. Vojni analitičar Marinko Ogorec analizirao je Putinov govor i pojasnio što znači djelomična vojna mobilizacija.

"Putin ne blefira i ovo je najozbiljnija prijetnja dosad, a posebno je zabrinjavajuća prijetnja nuklearnim oružjem", izjavio je vojni analitičar Marinko Ogorec komentirajući Putinovo televizijsko obraćanje naciji. 

Podsjetimo, Putin je u jutrošnjem obraćanju proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju, koja počinje odmah.

"Ako teritorijalna cjelovitost naše zemlje bude ugrožena, koristit ćemo se svim raspoloživim sredstvima da zaštitimo naše ljude - to nije blef", rekao je Putin. Cilj mu je, kaže, "osloboditi" istočnoukrajinsku regiju Donbas.

"Oni koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem trebali bi znati da se vjetrovi mogu okrenuti u njihovu smjeru", kazao je i dodao da NATO radi izvide u Rusiji. 

Ogorec napominje kako se radi o ponovljenim, ali zaoštrenim prijetnjama Zapadu, koje se nikako ne smiju zanemariti. Zastrašujuće prijetnje dolaze u trenutku kada Rusiji na vojnom polju u Ukrajini ne ide onako kako su si zacrtali, kaže. 

"Putinu ne ide sve po planu, a on definitivno ne blefira. Ukrajinci su poduzeli ofenzivu koja je poremetila odnos snaga i Rusija je sada u velikim problemima, njegova kampanja je kompromitirana i od tuda takve prijetnje. Ovo pokazuje njihov vojni promašaj", analizira Ogorec. 

"EU se postavila loše, SAD-u ovo odgovara"

Nesumnjivo je da će Putin zavrnuti sve pipe što se tiče energenata, uvjeren je vojni analitičar, koji kaže da je sada bespredmetno raspravljati je li Zapad dobro postupio kada je nametnuo sankcije Rusiji.

"Za Zapad je sada prekasno da bude neutralan, deklarirao se i nema nazad. Je li trebalo lupiti takve sankcije Rusiji? I to je isto pitanje, ali ovakva agresija nije se mogla tolerirati", ističe Ogorec. 

"Europska unija postavila se jako loše, a SAD-u ovo odgovara, jer ako Rusija ne isporučuje svoj plin, SAD će svoj plin prodavati Europi po skupljoj cijeni i tu su stvari apsolutno jasne. 

A hoće li Putin ostvariti svoje prijetnje, ovisi o tome što Putin misli pod teritorijalnom cjelovitošću", napominje. Naime, Putin je poručio da će braniti svoj narod ako teritorijalna cjelovitost zemlje bude ugrožena.

"Teško je reći što je za njega ruski teritorij", poručuje Ogorec. "Krim je definitivno ruski teritorij, Putin također svojata Donbas, inače se ne bi u to upleo. A možda misli da je ruski teritorij svugdje gdje ima Rusa. Mislim da smo nedavno u povijesti imali nešto slično", ističe vojni analitičar. 

Putin je naredio djelomičnu vojnu mobilizaciju, odnosno mobilizaciju 300.000 ljudi koji su već bili u vojsci i koji već imaju iskustva. To su takozvani rezervisti, odnosno pričuvni pripadnici vojske, pojasnio je Ogorec. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogromne kazne Otkriveno zašto je Putin danas proglasio djelomičnu mobilizaciju, čekao je jedan važan potez

Inače, u Rusiji je vojni rok obvezan za muškarce i traje godinu dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jasan stav Reakcije na Putinov govor: "Ovo su znakovi ruske slabosti, ali prijetnje treba shvatiti ozbiljno. Približavamo se ratu"  

"To je ipak razlika od potpune vojne mobilizacije, a sve kako se ne bi Ruse dodano uznemirilo i kako bi se umirilo stanovništvo koje nije sklono eskalaciji rata", pojašnjava Ogorec. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene