Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pušu i na hladno

Slavonici u panici: Vodeni val stiže, nadležni tvrde da će nedovršeni nasipi izdržati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ne bi trebalo zaista biti nikakvih problema da se ovaj vode val sprovede i neće se dogoditi nikakva prelijevanja i izlijevanja Save', poručuju Slavoncima iz Hrvatskih voda.

Vodeni val koji dolazi rijekom Savom, u Vukovarsko-srijemsku županiju trebao bi ući u petak, ali se ne očekuje da bi mogao prouzročiti značajnije štete, rečeno je na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije održanoj danas u Vinkovcima.

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve" Petra Buljan U IŠČEKIVANJU VODENOG VALA ''Banijci bi noćas konačno trebali mirno spavati.'' Barem kada je riječ o obrani od poplava

Naime, procjenjuje se da bi maksimalni vodostaj Save kod Županje mogao doseći razinu od 800 centimetara dok su nasipi projektirani da izdrže puno veći vodostaj.

Načelnik Stožera Zdravko Kelić naglasio je kako se bez obzira na očekivanja da vodeni val neće ugroziti područje Vukovarsko-srijemske županije uz rijeku Savu, poučeni iskustvom svibanjskih poplava koje su prouzročile ogromne štete u županjskoj Posavini, županijski Stožer zaštite i spašavanja poduzima sve potrebne mjere.

Na terenu su sve službe, od policije, vatrogasaca, pripadnika Hrvatskog crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Od nove poplave Gunju i Rajevo Selo štiti samo - prednasip

Predzaštitini nasipi - koji su nakon svibnjskih poplava napravljeni kod Rajevog Sela i Račinovaca dok se ne završi izgradnja porušenih nasipa koji su popustitli pod nabujalim savskim vodama poplavivšu Gunju, Rajevo Selo, Račinovce i još nekoliko sela - izgrađeni su da mogu izdržati vodostaj u visini od 970 centimetara, rekla je voditeljica Vodno-gospodarske ispostave Biđ-Bosut Vinkovci Hrvatskih voda, Mirjana Šota.

'Ne bi trebalo zaista biti nikakvih problema da se ovaj vode val sprovede i neće se dogoditi nikakva prelijevanja i izlijevanja Save. Nama su presudne bosanske rijeke, a na njima je situacija povoljna', kazala je Šota.

Naglasila je da se nakon poplava u svibnju u županjskjoj Posavini intezivno radi na izgradnji srušenog dijela savskog nasipa kod Rajevog Sela i Račinovaca te ojačavaju pojedina mjesta na nasipu kod Bošnjaka i Topole.

Uz Dravu i dalje izvanredno stanje

Intenzitet vodnog vala Drave smanjen je radom hidrocentrala, navode u Hrvatskim vodama. Vodostaj je u laganom padu, ali još uvijek u izvanrednom stanju obrane od poplave.

Vodostaj Mure je u opadanju i očekuje se tijekom popodneva izlazak iz izvanrednog stanja obrane od poplava.
Na koprivničko-križevačkom području u dijelu gdje nema izgrađenih nasipa poplavljene su poljoprivredne površine i prometnice.

Kupa i Korana pale za 2,5 metra

Vodostaji rijeka Kupe i Korane na području Karlovca su u opadanju. Kupa i Korana pale su za 2,5 m u odnosu na postignuti maksimum. Nizvodno od Siska i dalje je blagi porast vodostaja Save

Velika je mogućnost plavljena zaobalja zaobalnim vodama na području Petrinje.  

Vodeni val se kreće prema Jasenovcu, gdje su mještani uz pomoć 130 pripadnika Hrvatske vojske poduzeli sve mjere zaštite.

Kod Letovanića, donedavno najugroženijeg pokupskog sela, vodostaj Kupe je noćas opao za pet centimetara.

Sada su napori branitelja usmjereni saniranju šteta i opskrbi stanovnika u 20-tak još uvijek poplavljenih kuća.

'Zahvaljujući donacijama trgovačkih društava trenutačno imamo dovoljne količine pitke vode, kruha i mlijeka. U pružanju pomoći angažirani su i djelatnici sisačkog Crvenog križa i Caritasa Sisačke biskupije', rekao je predsjednik Mjesnog odbora Letovanića Stjepan Kušan.

'Pokazalo se da je kod nas glavni problem kanal Obed, preko kojeg nas je Kupa zaobalno ugrožavala. Izgradnja jedne ustave stajala bi mnogo manje nego što iznose štete jedne poplave. Vjerujem da će to zapaziti i mjerodavni", naglasio je Kušan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene