Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prošle godine u ovo vrijeme vodostaj u Batini je bio oko 230, a danas je 771 centimetara, dakle pet metara više od onoga što je uobičajeno. To je maksimalni zabilježeni vodostaj u Batini. No, sve je pod kontrolom.


Dubina je 21 metar, a protočnost u sekundi je osam milijuna litara što je ogromna snaga. Na pitanje hoće li 320.000 vreća nasipa izdržati, ekspert za obranu od poplava Zoran Đuroković je kazao da bi trebali. 'Imali smo dovoljno vremena pripremiti se, a to smo i učinili. Zaista, spremni dočekujemo vodeni val i nema nikakvog razloga za zabrinutost', istaknuo je.

Vezani članci Helikopteri - 4 Prvi čovjek ratnog zrakoplovstva o donaciji o kojoj se mnogi boje govoriti javno: "Ne vidim razloga za brigu" Obrambeni nasip uz Koranu i Mrežnicu - 6 Završen nasip uz Koranu i Mrežnicu, trebao bi zaštititi od poplave: "U garaži su bila 72 centimetra vode"

No, u slučaju da nasipi ipak popucaju, spreman je i plan B. 'Prije svega, imamo velike pričuvne snage, imamo postrojbe civilnog društva i hrvatske vojske i spremni smo žurno intervenirati po potrebi na bilo kojem dijelu nasipa', kazao je Đuroković.

>>
VIDEO Vodeni val prolazi Hrvatskom, pogledajte snimke iz zraka!

Kako se ništa ne bi prepustilo slučaju, spremni su i helikopteri koji bi trebali pomoći pri eventualnim intervencijama na jačanju stabilnosti nasipa jer u vrlo kratkom roku mogu dopremiti velike količine materijala.

Na pitanje što se očekuje kroz sljedećih par dana, Đuroković je kazao kako se sljedećih nekoliko dana očekuje stagnacija na području Batine. 'U Hrvatskoj će vrh vodenog vala trajati tri dana, a nakon toga će trebati sedam do deset dana da se vodostaji u potpunosti smire i da se konačno ljudi vrate na naše rijeke. Nema straha i nema panike, ali ima još puno ozbiljnog rada i pristupa idućih sedam dana', kazao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju