Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do kraja tjedna kritično

VIDEO Vodeni val prolazi Hrvatskom, pogledajte SNIMKE IZ ZRAKA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U baranjsko mjesto Batina stigao je veliki vodeni val iz Mađarske. Većih problema zasad nema, a nakon dosezanja vrhunca, vodostaj bi polako trebao opadati.

Ukoliko se nalazite na području ugroženom od poplava i snimate ili fotografirate trenutno stanje, vaše snimke i fotografije pošaljite na moj.report@novatv.hr i mi ćemo ih objaviti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fascinantni prizori FOTO Panoramski pogled na monstruozni vodeni val Slika nije dostupna Drava stagnira VIDEO Platnena barijera čuva Osijek od poplave!

Vrhunac vodenog vala stigao je u Batinu. Tijekom poslijepodneva je dosegnut vodostaj od 770 centimetara, nakon čega je Dunav počeo stagnirati.

Do nedjelje bi voda trebala opasti za 30-ak centimetara, a izvješća s terena ne upućuju ni na kakve ozbiljne incidente, izvijestio je danas osječki vodno-gospodarski Odjel Hrvatskih voda. Dapače, u Hrvatskim vodama kažu da su na području Batine u stanju izdržati i val visine do 900 centimetara.

>> FOTO Proglašeno IZVANREDNO stanje na Dunavu!

Voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ kazao je na konferenciji za novinare kako će i nakon početka opadanja vodostaja kod Batine nadležne službe morati biti na oprezu još barem sedam dana, dok vodostaj ne opadne barem za dva metra, što će predstavljati manju ugrozu za područje zaštićeno nasipima.

Vodostaji u skladu s prognozama

Maksimalni vodostaji ostvaruju se u skladu s prognozama te bi vodostaj Drave u Osijeku trebao dosegnuti oko 500 centimetara i stagnirati cijeli dan. Prema podacima od 19 sati, vodostaj je iznosio 498 cm. 'Ta razina svojom visinom ne zabrinjava, već samo moguća trajnost', ocijenio je Nađ.

Zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava za Dunav i donju Dravu Igor Biglbauer rekao je kako izvešća s terena ne upućuju ni na kakve ozbiljne incidente.

Manji izvori kod Karašice

Izvijestio je kako se u Baranji, kod nasipa na ušću Karašice, pojavljuju manji izvori, ali nisu alarmantni, a kod nasipa Zmajevac-Kopačevo jučer je na dva mjesta uočena pojava izvora koji su, preventive radi, ograđeni vrećama s pijeskom.

Dodao je i kako je zabilježeno oštećenje na jednom dijelu nasipa Drava-Dunav, ali ono je sanirano vrećama s pijeskom.

U Hrvatskim vodama očekuju da će vodeni val biti nešto slabijeg intenziteta, rekao je osječko-baranji župan i predsjednik Kriznog stožera zaštite i spašavanja Vladimir Šišljagić na današnjoj konferenciji za novinare.

Pripreme odrađene na vrijeme

Sve pripremne radnje su odrađene na vrijeme i sve službe su u stanju pripravnosti jer se uvijek treba pripremati i za najcrnje varijante, rekao je. Dodao je kako je kako su u Zračnoj luci Klisa u pripremi dva helikoptera, te da je angažirano oko tisuća pripadnika Hrvatske vojske koji su već nekoliko dana radili na učvršćivanju nasipa i spremni su za sve potrebne akcije.

Šišljagić je izvijestio kako je sinoć došlo do određenih problema u Donjem gradu u nekoliko ulica koje se nalaze na najnižem mjestu uz Dravu, te da su izbile podzemne vode. Dežurne ekipe vatrogasaca s cisternama ispumpavaju vodu, a spremne su i dalje intervenirati ako zatreba, jer je za očekivati da će podzemne vode u Osijeku na nekim lokacijama poplaviti podrume kuća. Dodao je kako je i poplavljena šetnica na lijevoj obali Drave, istaknuvši kako se to inače događa za viših vodostaja.

Vodostaj Dunava je najviše u protekla 24 sata rastao u Vukovaru, gdje je u 19 sati izmjereno 699 centimetara.

Župan vukovarsko-srijemski, Božo Galić, donio je odluku o proglašenju stanja neposredne prijetnje za područja Gradova Vukovara i Iloka i općine Lovas.

Dunav konstantno raste i u Batini, gdje je dosegao 770 centimetara visine, a Drava je u Osijeku dosegla 498 centimetara.

Digle se podzemne vode u Osijeku

Zbog visokog vodostaja Drave u Osijeku, podzemna voda ušla je u nekoliko kuća. Djelatnici osječkog vodovoda su na terenu i ispumpavaju vodu te pojačavaju nasipe.

Građani Osijeka kažu kako nisu zabrinuti, jer im se slična situacija događa i kod malo jačih kiša.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene