Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasipi bi trebali izdržati

Izvanredno stanje, ali Hrvatske vode poručuju: Ne događa se ništa posebno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskim vodama umiruju građane i kažu da se, premda se očekuje izrazito visok vodeni val, ne događa ništa posebno, da su svi u stanju pripravnosti te da vjeruju kako će nasipi izdržati.

Ukoliko se nalazite na području ugroženom od poplava i snimate ili fotografirate trenutno stanje, vaše snimke i fotografije pošaljite na moj.report@novatv.hr i mi ćemo ih objaviti. Osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda izvijestio je danas kako se, unatoč proglašenju izvanrednog stanja na poplavom ugroženim područjima, ne događa ništa posebno opasno niti se to očekuje, te su pozvali građane da ne nasjedaju dezinformacijama koje, vezano za obranu od poplava, objavljuju pojedini mediji.

Pročitajte i ovo Dunav Nema ugroze za stanovnike Vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje: Vodostaj će značajno porasti Slika nije dostupna Hrvatske vode uvjeravaju 'Val stiže, ali nasipi mogu izdržati i metar više od povijesnih maksimuma'

Zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava za donju Dravu i Dunav Igor Biglbauer kazao je na konferenciji za novinare kako je izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno u Baranji za Batinu i Tikveš te vodomjerno mjesto Vukovar, iako nisu dosegnuti vodostaji pri kojima se proglašava takvo stanje.

>> FOTO Proglašeno IZVANREDNO stanje na Dunavu!

Dodao je kako su se na takav potez odlučili jer se očekuje visok vodostaj, pri čemu do ugroze može doći i ako puknu nasipi u Mađarskoj, što se odražava i na osječko područje.

Najavio je kako se maksimalni vodostaj Drave kod Osijeka od 500 centimetara očekuje u petak, a na Dunavu kod Batine kulminacija se očekuje u četvrtak uvečer ili petak rano ujutro, s vodostajem od 765 centimetara. To bi bio drugi maksmialni vodostaj Dunava nakon onoga iz 1965. godine, kada je zabilježeno 795 centimetara.

'Ništa se posebno ne događa'

"Ništa se posebno ne događa, jer su aktivnosti koje imamo kod izvanrednih mjera iste i kod izvanrednog stanja. Provodimo pojačani nadzor nasipa, ali s većim brojem ljudi, a cijela obrambena linija u Baranji radi u dvije smjene, uz danonoćna dežurstva na nasipima", poručio je Biglbauer.

Dodao je kako postoje scenariji i za slučaj pucanja nasipa, kada su predviđene druge linije obrane s čijom izgradnjom bi se krenulo ako bi se dogodio takav neželjeni scenarij. Izvijestio je kako je trenutno napunjeno 111.930 vreća s pijeskom, a iz drugih centara u Hrvatskoj naručeno je dodatnih 60 tisuća vreća koje su na putu prema Osijeku i u slučaju potrebe sutra se mogu napuniti.

'Ne nasjedajte na dezinformacije!'

Na novinarski upit je li zbog rupa u nasipu ugroženo osječko prigradsko naselje Tvrđavica, kako javljaju neki mediji, voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ upozorio je građanstvo da "ne nasjeda na dezinformacije jer je sustav siguran". "Pojavljivat će se procijedne vode u vrtovima i to se kod visokog vodostaja ne može izbjeći, ali voda se neće preliti preko nasipa jer će vodostaj završiti znatno niže od krune nasipa, pa nema mjesta panici" ustvrdio je Nađ.

U Hrvatskim vodama upozorili su na medijska izvješća po kojima se navodno već evakuira Vukovar i naslove poput "Drava poplavila Osijek", iako je samo poplavljena šetnica na lijevoj obali, te pozvali da se ne šire dezinformacije i panika.

"Kad se proglasi izvanredno stanje, logično je da se svi sudionici u stožerima zaštite i spašavanja pripremaju za sve scenarije, iako je najgori scenarij daleko od bombastičnih naslova. Moguće je da se negdje pojave rupe u nasipima, ali ne očekujemo da će nasipi zbog toga biti probijeni, jer se stalno motre kako bi se odmah reagiralo u slučaju takvih pojava. Ne očekujemo ništa potencijalno jako opasno", poručio je Biglbauer.

Izvanredno stanje na cijelom poplavom ugroženom području Vukovarsko-srijemske županije

Nakon što su u 11 sati Hrvatske vode proglasile izvanredno stanje na cijelom području uz tok Dunava kroz Hrvatsku, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je popodne izvanredno stanje na cijelom poplavom ugroženom području Vukovarsko-srijemske županije.

Izvanredno stanje ovime se osim područja uz Dunav odnosi i na područje koje ugrožava rječica Vuka koja se u Vukovaru ulijeva u Dunav te na područje duž Bobotskoga kanala.

Iako je predviđeno da se izvanredno stanje proglašava kada vodostaj Dunava u Vukovaru dosegne razinu od 680 centimetara, direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić proglasio je izvanredno stanje za nasipe i druge objekte te tvrtke već pri vodostaju od 660 centimetara.

Vukovarsko-srijemska županija slijedila je stručnu preporuku te potom jednako reagirala za cijelo poplavom ugroženo područje.

Stožer za zaštitu i spašavanje Vukovara: Poduzete su sve mjere

Na današnjem Stožeru za zaštitu i spašavanje grada Vukovara ocijenjeno je da su poduzete sve radnje kako bi grad Vukovar spreman dočekao vrh vodenog vala. Svi čvrsti nasipi, zečji nasipi i druge barijere danonoćno se nadziru.

Proteklih dana tijekom priprema za obranu od dunavskog vodenog vala u Vukovaru su poduzete mjere obrane od poplave koje bi trebale štititi grad i u slučaju 30 centimetara višeg vodostaja od povijesnog maksimuma.

Izvanredno stanje proglasio i osječko-baranjski župan

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je danas je u 11:30 sati izvanredno stanje za poplavom ugrožena područja u županiji. Šišljagić je na konferenciji za novinare u Osijeku rekao kako je na sjednici županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje proglasio izvanredne mjere obrane od poplave "zbog ozbiljnosti situacije i vodenoga vala koji se očekuje tijekom vikenda, najvjerojatnije u petak", te zbog stalnog rasta vodostaja Dunava i Drave.

"Za sada je sve pod kontrolom i nema ugroze za stanovništvo ni u jednom dijelu ugroženog područja, ali su sve službe spremne i u stanju pripravnosti", poručio je. Šišljagić je istaknuo da su do detalja razrađeni svi planovi i obavljene sve aktivnosti te da je sve spremno za obranu od poplava, a ako zatreba i evakuacija stanovništva.

Na pojačavanju nasipa angažirano oko tisuću vojnika

Istaknuo je kako su spremni i helikopteri te da je jedan već stigao u Osijek, a angažirano je oko tisuću vojnika koji pojačavaju nasipe i rade sve što je potrebno. Župan je zahvalio svim službama koje rade na obrani od poplava i načelnicima ugroženih općina.

Vatrogasci su već jučer intervenirali u općini Dražu, u sklopu koje je Batina, tako što su dovezli dvije cisterne pitke vode jer su službe županijskoga Zavoda za javno zdravstvo analizirale vodu i ocijenile da nije za piće. Šišljagić je upozorio kako ne treba stvarati paniku zato što ima mjesta na kojima izbijaju podzemne vode koje vatrogasci i ostale službe ispumpavaju. Istaknuo je kako je u nasipe, najviše kod Batine, ugrađeno oko 53.000 vreća s pijeskom, a spremno je još gotovo 200.000 vreća.

Đuroković: Situacija je čvrsto pod kontrolom

Župan Šišljagić zahvalio je svim županijama koje su ponudile pomoć te državnim institucijama. O ozbiljnosti situacije govori i činjenica da su na današnjoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje bili i zapovjednik Civilne zaštite Robert Mikac i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Oni su bili i na konferenciji za novinare.

Đuroković je rekao da je "situacija čvrsto pod kontrolom" te da trenutačno nema opasnosti za ljude i životinje. No, naglasio je da "svi moraju biti spremni i na najcrnju moguću varijantu". Župan Šišljagić, nakon konferencije za novinare, s članovima Stožera za zaštitu i spašavanje te s Mikcem, Tucakovićem i Đurkovićem otišao je u obilazak ugroženih mjesta, ponajprije nasipa kod Batine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene