Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasnik slovenske tvrtke čiji je brod Istra, na kojemu su i dvojica hrvatskih državljana, zaglavio u Alžiru, tvrdi da pokušava riješiti 'administrativni' problem i demantira da je posada ostala bez hrane.


Vlasnik slovenskog brodara Euroshippinga Bogdan Glavina izjavio je u ponedjeljak da pokušava riješiti problem svojih dvaju brodova, od kojih je brod Padna usidren u Kraljevici, dok je brod Istra, na kojemu su i dva hrvatska državljanina, već skoro tri tjedna bez goriva u alžirskoj luci Bejaia.

Vezani članci Vratio se kruzer s našim pomorcima - 3 Dvjesto tisuća pomoraca zatočeno na brodovima: Potrebno je djelovanje da se izbjegnu pomorske nesreće i katastrofe za okoliš Slika nije dostupna Hrvatski mornari 'zarobljeni': Nemaju goriva za plovidbu, ostaju bez hrane

Po prvi put javno komentirajući te slučajeve, Glavina je u ponedjeljak za poslovni dnevnik 'Finance' i Slovensku tiskovnu agenciju rekao da pokušava riješiti probleme u vezi s isplovljavanjem tih brodova te da su oba slučaja povezana, ali se potužio na do sada malo razumijevanje banaka u Sloveniji za njegovu tvrtku koja je u teškoćama zbog krize pomorstva i ima blokiranih više računa.

>> Usidreni u Alžiru: 'Zadnjih 10 dana smo na špagetama'

Glavina tvrdi da je problem s brodom u alžirskoj luci posljedica administrativnog zapleta jer od jedne banke nije na vrijeme dobio dokument koji bi omogućio dolazak u luku Koper njegova drugog broda, broda Padne.

On je sada usidren u Kraljevici jer mu je ranije istekla registracija, a zbog sumnji dobavljača goriva u vezi s tim slučajem gorivo za povratak u matičnu luku nije mogao dobiti niti brod Istra, pa je ostao u Alžiru, tvrdi Glavina.

Ukoliko sada riješi problem s bankom za koji tvrdi da je administrativne, a ne financijske naravi, to bi omogućilo da iz Kraljevice isplovi brod Padna, a i Istra bi mogla otploviti iz Alžira, najavio je u ponedjeljak Glavina za list 'Finance', dodavši da će u suprotnom morati prodati oba broda jer neće moći bankama vraćati kredite kojima ih je kupio.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, Glavina je tvrdnje kako su pomorci na njegovim brodovima ostali bez hrane nazvao izmišljotinama, te navodi da je u kontaktu s posadom.

Uz to, tvrdi da blokade brodova u lukama u pomorstvu nisu nešto sasvim neuobičajeno te da na takve situacije obično paničnije reagiraju noviji članovi posade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook