Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazneni progon profesora na Filozofskom

"1971. su, za razliku od danas, rektor i Sveučilište stali ispred studenata i profesora i sprečavali progone"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pročelnik Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta (FF) Sveučilišta u Zagrebu Vladimir Mateljan poručio je u ponedjeljak da je kaznena prijava zagrebačkoga Svečilišta, zbog koje je bio na obavijesnom razgovoru u policiji, "skandalozna i sramotna".

Vladimir Mateljan, kojeg je Sveučilište prijavilo zbog sjednice Fakultetskog vijeća održane u studenom prošle godine, potvrdio je da je u ponedjeljak ujutro bio na obavijesnom razgovoru u policiji, na koji ga je 8. lipnja pozvala kriminalistička policija nazvavši ga na službeni broj na FF-u. Rekao je da ne može ništa reći o sadržaju obavijesnog razgovora, već je sve što smatra potrebnim sažeo u izjavi koju je uputio medijima posredstvom Incijative za Filozofski.

Pozvan kao svjedok, a ne optuženik

Pročitajte i ovo Policija pronašla pištolj kod 38-godišnjakinje uhićena je Kod majke osmero djece u grudnjaku pronađen pištolj, u čarapi metci: "Nabavila sam pištolj toga jutra..." Sindikat je podignuo kaznenu prijavu protiv Tomislava Bulića, gradonačelnika Benkovca Nepoštovanje sudske presude Sindikat podnio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Benkovca: Sve je zakuhao nezakoniti otkaz

Mateljan je redoviti profesor u trajnom zvanju na FF-u u Zagrebu, zamjenik člana Senata zagrebačkoga Sveučilišta i član Vijeća područja iz Fakultetskoga vijeća FF-a.

U izjavi je podsjetio je da je primio samo usmeni poziv na obavijesni razgovor, ali ne i pismeni poziv ili dokument, te da mu je u telefonskom pozivu rečeno da je pozvan kao svjedok, a ne kao optuženik.

Mateljan kaže kako je 9. lipnja, samo dan nakon poziva, održana izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća vezana uz aktualne promjene i nacrte zakona, gdje je postavio Upravi fakulteta pitanje tko je i protiv koga podnio kaznenu prijavu. Uprava mu tada nije znala odgovoriti, a nakon sjednice o. d. dekana Željko Holjevac obavijestio ga je da je prijavu podnijelo Sveučilište.

Zabrinjava kriminalistička obrada zbog sjednice Vijeća FF-a

Mateljan je potvrdio da je, kao član Fakultetskoga vijeća u sadašnjem i prethodnom sazivu, bio sudionik sjednice Vijeća u studenome 2016. Podsjetio je da su materijali s te sjednice (u kojima je bio i ovjereni zapisnik) službeno poslani Senatu Sveučilišta, a prema zapisniku sa sjednice Senata od 13. prosinca prošle godine vidljivo je da je Senat raspravljao o toj sjednici Vijeća FF-a, ali nema ni spomena o kaznenoj prijavi.

Dodao je da je sjednicu, koja je u međuvremenu postala predmet kriminalističke obrade, "sazvala uvjerljiva većina članova Fakultetskog vijeća kako bi se uspostavio normalan rad fakulteta koji je bio onemogućen opstrukcijama što ih je provodila nelegalna uprava fakulteta", a kao član Vijeća je, odazivajući se na sjednicu kao i ostale kolegice i kolege, samo radio svoj posao.

Upozorava da je situacija u kojoj se zbog sjednice Fakultetskog vijeća provodi kriminalistička obrada "vrlo zabrinjavajuća i pred nas postavlja brojna ozbiljna pitanja".

Puno pitanja bez odgovora

Zašto Sveučilište kazneno progoni članove Fakultetskoga vijeća, zašto članove Vijeća kriminalistička policija poziva na obavijesne razgovore zbog posla koji je njihova obaveza, jer su ih delegirali njihovi odsjeci i obvezni su participirati u upravljanju fakultetom, pita profesor Mateljan.

"Kako je moguće da Senat Sveučilišta nije upoznat s kaznenom prijavom, ako je već Sveučilište podnijelo kaznenu prijavu, kako to da o. d. dekana, kao član Senata, o tome nije bio informiran, te znači li to da se netko izdigao iznad Senata i da skrivajući se iza Senata provodi kazneni progon profesora zagrebačkoga FF-a iz nekoga samo njemu/njima poznatog razloga".

"Kako je moguće da sveučilišna uprava nije obavijestila svoju sastavnicu da se njezini profesori kazneno progone, kako bi im se mogla pružiti pravna zaštita. Ako je Sveučilište u Zagrebu podnijelo prijavu, je li s njom upoznat rektor Damir Boras, ako nije upoznat, tko si daje za pravo da u ime Sveučilišta kazneno progoni profesora Sveučilišta, a ako je pak Boras znao za prijavu, zašto nije obavijestio sastavnicu kako bi se profesorima osigurala pravna zaštita", kaže se u izjavi.

Ponižen kao profesor

Mateljan ističe da se kao profesor zagrebačkoga Sveučilišta osjeća poniženo zbog poziva kriminalističke policije na obavijesni razgovor jer je mislio da su kazneni progoni profesora Sveučilišta i pozivi na obavijesne razgovore prošlost, da su se zadnji odigrali 1971.

"Izgleda da sam bio u zabludi. Za razliku od danas, tada su rektor i Sveučilište stali ispred studenata i profesora, sprečavali njihove progone i pružali im pravnu zaštitu. Danas samo Sveučilište progoni svoje profesore", ogorčen je Mateljan.

Pozvao je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i ministricu obrazovanja i znanosti Blaženku Divjak da "dignu glas protiv institucionalnoga nasilja koje je provodilo i još uvijek provodi Sveučilište u Zagrebu pod vodstvom rektora Borasa, a uz pomoć instrumentalizirane većine u Senatu".

Uputio je i poziv akademskoj javnosti - studentima i profesorima zagrebačkoga i svih ostalih sveučilišta u Hrvatskoj da "iz principijelnih razloga dignu glas protiv kaznenoga progona profesora FF-a, koji su samo obavljali svoju dužnost". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene