Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rentanje sabornice za EPP

Vladajući iznajmljuju Sabor jer je to "europska praksa i tako rade Finska, Danska...", no je li to baš tako?

Natpis ispred Sabornice (Foto: Dnevnik.hr)
Natpis ispred Sabornice (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Natpis ispred Sabornice (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Izborni kongres Europske pučke stranke održat će se u studenom u Zagrebu, a sjednica Predsjedništva i Skupštine u zgradi Sabora. Oporba negoduje, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaže da je takva praksa i u Europi. No je li to baš tako kako tvrde vladajući?

U Zagrebu se od 19. do 21. studenog održava Izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Riječ je o najvećem političkom skupu europske političke obitelji, obitelji Hrvatske demokratske zajednice, kako su istaknuli u HDZ-u.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Sjednica od 14 sati Vlada danas o akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

Lavinu reakcija izazvala je najava da će se sjednica predsjedništva i skupštine te stranke održati u zgradi Sabora. Zbog toga je čak i donesena odluka o mogućnosti rentanja prostorija u zgradi Hrvatskog sabora.

Oporba negoduje, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je takva praksa i u Europi.

"I u Finskoj, Švedskoj i u nekim drugim državama isto su tako u nacionalnom parlamentu održani sastanci pojedinih zastupničkih skupina. Postoji europska praksa i odluka s Predsjedništva i ne vidim u tome ništa sporno", rekao je Jandroković.

"Donijeli smo odluku o određenim tarifama, tako da će EPP platiti gotovo 10 tisuća eura za taj jedan dan u Hrvatskom saboru", rekao je Jandroković.

U priopćenju HDZ-a koje je potpisao glasnogovornik Zoltan Kabok, stranka je odbacila navode o privatizaciji prostora. "Praksa Europske pučke stranke proteklih godina bila je sjednice predsjedništva i skupštine organizirati u dvoranama nacionalnih parlamenata.

Primjerice, Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu“, navedeno je u priopćenju. No je li to baš tako?

Prostore u finskom i danskom parlamentu ne možete unajmiti

I finski i danski parlament odgovorili su na upit Dnevnika Nove TV kako oni svoje prostorije u zgradi Parlamenta ne iznajmljuju.

U odgovoru finskog parlamenta navodi se: "Plenarna dvorana finskog parlamenta samo je za parlamentarnu upotrebu; za plenarna zasjedanja i svake druge godine za Sabor mladih. Ne može se unajmiti ni za koju svrhu, stoga saborsku dvoranu nije mogla unajmiti ni Europska pučka stranka", stoji u odgovoru Ureda za informiranje finskog parlamenta.

Dansku sabornicu također nije moguće unajmiti.

"Nije moguće unajmiti sabornicu. Imamo velike prostorije u kojima je moguće ugostiti konferencije ili održati parlamentarne aktivnosti, no ne mogu se platiti i unajmiti. Morate imati zastupnika iz parlamenta koji će biti domaćin vaše konferencije. Sabornica se koristi samo za zasjedanja parlamenta.

Europska pučka stranka nije obavljala nikakve aktivnosti u sabornici. Ne možemo isključiti mogućnost da je danski zastupnik održao privatne sastanke u svojim uredima ili u drugim prostorijama danskog parlamenta", navodi se u odgovoru.

Podsjetimo, u Zagreb stižu njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, a na izbornom kongresu u Areni bit će više od 2000 delegata iz 40-ak zemalja.

Domaćini ove manifestacije bit će predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik EPP-a Joseph Daul. Kako je planirano, veliki skup imat će u Areni Zagreb, a dio aktivnosti u Hrvatskom saboru.

SDP-ov Peđa Grbin objavio je i cjenik rentanja.

 

 

Zekanović će tad biti u Saboru

Hrastov Hrvoje Zekanović poručuje kako se Sabor ne smije iznajmljivati. Kaže kako će 19. studenog, kada u sabornici trebaju biti članovi EPP-a, doći na svoje radno mjesto. Poziva i ostale zastupnike da to učine.

"Gospodin Aleksandar Vučić je clan Europske pučke stranke. Očekuje se da će dan nakon obljetnice pada Vukovara taj gospodin sa svojim kolegama iz Srpske napredne stranke boraviti upravo u Hrvatskom saboru. Možda sjedne upravo na moje mjesto! Meni u mojoj klupi uvijek stoji i stajat će plakat "Blokada Srbije"", poručio je Zekanović. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene